Tunt jordlager – så kan du förbättra och hitta växter som passar
Ibland är jordlagret för tunt på den plats du vill odla. Kanske har du en berghäll under eller någon annan orsak. Men det finns knep att ta till för att fixa en djupare bädd.
Den enklaste lösningen för tunt jordlager – upphöjd bädd
Bygg upphöjda planteringsbäddar ovanpå den befintliga jorden. Kanterna ordnas av stenar, plankor, stålkanter eller så väljer man att odla i pallkragar, så kommer man upp en bit. Man kan även anlägga en "lasagne" vilket betyder att man varvar jord och kompostmaterial i en upphöjd bädd ovanför markytan.



När jordlagret är tunt under buskar och träd
Ibland vill man plantera under buskar och träd eller nära dem och då är oftast jordlagret tunt. Det kan även vara svårt att gräva neråt. Rensa först bort grässvål eller ogräs. Tillför sedan mycket organiskt material och mylla ner det på ytan. Undvik ny jord direkt mot stammar. Det organiska materialet kommer så småningom att brytas ner och maskar kommer att dra ner det i den befintliga jorden. Tillför ett nytt lager varje år. Då ökar mikrolivet i jorden och du får med tiden ett tjockare matjordslager.



Gå en trädgårdskurs online – lär dig mer om jord och kompost!
Jordlager blir tunt snabbt på nyanlagd tomt
Om du på en nyanlagd tomt har startat med anläggningsjord där torv ingår kommer jorden att sjunka ihop när torven bryts ner. Det brukar vara fallet i nybyggda villaområden att byggföretagen väljer billiga alternativ där jorden består av ett tunt lager matjord och överst billig planteringsjord i rabatten. Det allra bästa är att djupgräva rabatter och blanda in anläggningsjord av bättre kvalitet och struktur, en som innehåller mer sand eller lera. Matjord och planteringsjord med mycket torv i är näringsfattig, därför bör man jordförbättra samtidigt genom att blanda i kompost och brunnen kogödsel.



När det tunna jordlagret räcker
Du kan också strunta i tjockleken på matjorden och helt enkelt välja rätt växter för din jord. Ett tjockt lager matjord är inte automatiskt det bästa för alla växter (utom i grönsakslandet). Det finns några marktäckare som har väldigt grunda rötter t ex murreva, penningblad eller murgröna.
Så här tjockt jordlager behövs:
Ett normalt matjordslager är 20–30 cm men växternas krav på jorddjup varierar. Så här djup bearbetningsbar jord vill några vanliga växter ha:
Gräsmattor: 10 cm
Bladgrönsaker, annueller, låga lökväxter: 20 – 25 cm
Kryddväxter, perenner, grönsaker med frukter: 25 – 35 cm
Bienner, lökväxter med stor lök, rotfrukter: 35 – 40 cm
Buskar, klängväxter och mindre träd: 40 – 60 cm
Läs även: Myskmadra är en skön marktäckare för skuggigare lägen
När det tunna jordlagret inte räcker
Man kan som sagt fylla på med mer organiskt material eller planteringsjord på den befintliga jorden. Men ibland när man behöver stora jordvolymer kan det bli dyrt och opraktiskt med jord på påse. Då kan man köpa planteringsjord från jordfirmor, men även matjord från grusterminaler och bönder. Beställer du matjord ska du se till att den är harpad och fri från rotogräs.
FOTO: Colourbox, Istockphoto
Mer om jord:
Jordförbättring – när behövs det och hur gör man?
Våra vanligaste jordtyper – lerjord och sandjord
Gå en trädgårdskurs online – lär dig mer om jord och kompost!