Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltomtradgard i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Problemlösarguide för sådd

Hur underbart det än är att nu få komma igång med säsongens sådd och förkultivering så kan det uppstå problem på vägen när man förökar från fröer. Allt om Trädgårds problemlösarguide lotsar dig rätt och gör dig säker på frösådd. Här är svar på de vanligaste frågorna.

FRÖERNA GROR DÅLIGT:

Välja såjord för frösådd

Har du valt rätt jord? Så kallad planteringsjord är tillverkad för att förse fullstora växter med näring och vatten. Alltför näringsrik jord kan hindra gronings- och rotningsprocessen och även skada de späda rötterna. Några fröer klarar det fint, men andra är känsliga. Om du vet att du använt planteringsjord – köp istället särskild såjord och så i den. Den innehåller mindre näring och är uppblandad med sand för att bli luftigare och mer väldränerad.

Många fröer är känsliga för uttorkning och andra faror. Det gäller att välja rätt jord, såkruka, såtid och skapa ett bra klimat.

Rätt temperatur för frösådd inomhus

Har du rätt temperatur? En vanlig orsak till att det gror dåligt är fel temperatur. Frösådder mår bra av jämn temperatur och vill gärna ha lite värme underifrån. Lagom temperatur för de flesta är cirka 20 – 25 grader. Flytta sålådan eller krukorna till ett ljust och lagom varmt ställe. När groddarna visar sig bör du sänka temperaturen för att inte plantorna ska växa för fort och bli rangliga.

Rätt mängd ljus för frösådd

För lite eller för mycket ljus? Ljuset är en annan viktig faktor. Vissa fröer behöver ljus för att gro och får därför inte myllas ner för djupt. Med andra är det tvärtom. Kolla vad som gäller för de fröer du har sått. Fyll på lite jord om du sått mörkergroende fröer för ytligt eller strö ut en ny omgång fröer om de är ljusgroende, och placera sådden på en ljus plats.

Jämn vattning för frösådder

Kanske har du vattnat för lite eller för mycket? Jämn fuktighet är det bästa för frösådder. Verkar jorden torr och smulig – vattna med en duschflaska så att du inte dränker jorden och gör den dyblöt. Täck sedan sådden med plast som du gör hål i, så håller sig temperatur och fuktighet lättare på en jämnare nivå. Se bara till att det inte blir för tätt (läs mer om det nedan). De små såkrukorna torkar ut snabbt. För att underlätta vattning kan man ställa dem tätt på brickor, där man kan vattna dem underifrån. Då suger de så mycket vatten som de behöver.

Fröerna kan ha dött innan sådden

Är fröna för gamla? Frönas ålder och skick kan också ha med dålig groning att göra. Visserligen kan många fröer hålla i flera år, men om du dessutom förvarat dem fel (oftast för varmt) kan de ha dött. Fröer förvaras bäst i påsar i kylen eller frysen. Gör ett groningstest nästa gång du är osäker.

Frösådder är känsliga och behöver rätt mängd ljus och vatten, samt rätt temperatur.

SÅDDEN VISSNAR:

Rothalsröta på frösådda plantor

Om plantorna svartnar nerifrån och vissnar kan det bero på rothalsröta, ett ganska vanligt problem vid frösådd inomhus. Rothalsröta orsakas av svamp. Även sticklingar kan angripas och dö. Släng alla plantor vars stjälkar börjat bli svarta. Kanske kan du rädda de som fortfarande är gröna genom att plantera dem i ny jord. Annars är det bara att börja om.

Hygien viktig för frösådden

För att slippa ett nytt bakslag, gör så här: hygienen är viktig, diska därför alla krukor, sålådor och redskap och använd bara nyköpt såjord, inte redan öppnade påsar. Risken för angrepp minskar även om du täcker sådderna med perlit, vermikulit (vulkaniska material som finns att köpa i påsar i trädgårdsbutiken) eller sand istället för med jord.

Luftcirkulation för frösådder

Det är också viktigt att lufta sådderna. Dålig luftcirkulation ökar risken för svamp- och mögelangrepp. Om du använder minidrivhus ska det finnas luckor som går att öppna, och sätter du plastpåsar över krukorna – klipp av ena hörnet.

Välj och vraka bland frönyheter i vår webbshop!

Sorgmyggorna anfaller frösådder

Flugorna som surrar runt blomkrukorna på fönsterbänken är sorgmyggor, inte blomflugor som många säger. När säckar med planteringsjord ligger på lager passar sorgmyggorna ofta på att lägga ägg i dem. När jorden kommer in i värmen och man vattnar den kläcks äggen till larver. För fullvuxna växter är sorgmyggelarverna inte så farliga. Men på små fröplantor och sticklingar kan de däremot skada rötterna så att växten vissnar. Om detta händer är det bara att så en ny omgång i nyköpt jord. Använd inte jord ur den gamla påsen eftersom sorgmyggornas ägg kan finnas där. Behöver du bara lite jord kan du prova med att värma upp den gamla jorden i mikron eller ugnen, då dör äggen och larverna.

Har plantorna kommit en bit på väg när sorgmyggorna slår till kan det räcka med att låta jorden torka upp, eftersom sorgmyggornas larver trivs bäst i fuktig och blöt jord. Om du täcker jorden med grus, gör du det svårare för flugorna att komma åt att lägga sina larver. Vattna underifrån.

Dålig grodd vid frösådd på friland kan bero på att man startat för tidigt.

DÅLIG GRONING PÅ FRILAND:

Gror det dåligt i landet kan du ha sått för tidigt. Prova att täcka sådden med fiberduk, då höjer du värmen. Fröer gror sämre i kall jord, och fröer från till exempel bönor och gurka kan ruttna. Jorden bör vara minst 12°C varm innan du sår bönor.

Gror det ändå inte – så igen, eller – om det börjar bli sent på säsongen – leta efter färdiga plantor i trädgårdsbutiken. Ofta finns det en hel del att välja på. Var alltid noga med att så i rätt tid när du sår utomhus. Det brukar stå på fröpåsen när det är dags.

Mer om fröer och sådd:

Fröer – om sådd och förodling inomhus

Så i pallkrage – förbereda för vårsådden

Släng inte gamla fröer – testa grobarheten först!

Planera din köksträdgård – gör en planteringsplan