Planteringsdjup för olika växtgrupper – så djupt ska du plantera!
Krukodlade växter kräver olika planteringsdjup, beroende av behovet för att utvecklas optimalt på sin nya växtplats. Här är användbara riktlinjer för perenner, träd och buskar, rosor, klematis och lökar, oavsett om du planterar i kruka, pallkrage eller på friland.
Planteringsdjup för perenner och sommarblommor
När du planterar perenner och sommarblommor ska jordnivån i den kruka du köpt plantan i täckas med 1–2 centimeter jord, men inga bladrosetter ska hamna under jord (då kan de ruttna). Pioner och rabarber ska alltid planteras så nära samma jordnivå som den i krukan som möjligt, med skotten över jordytan. Vissa perenner som har tjocka rhizomer vid jordytan, t ex trädgårdsirisar, ska man aldrig täcka rotstammen helt med jord.
Det finns således inget generellt djup, då perenners rotsystem kan variera i storlek.
Planterar du i pallkragar behöver du aldrig mer än två pallkragar högt för perenner. Vissa perenner med grunda rötter klarar en pallkrages höjd, men är det perenner som inte tål att torka ut kan en djupare jordvolym hjälpa till att hålla fukten.
Planteringsdjup för rosor
Rosor har rötter som går djupt, även om rötterna på den ros du köpt är inklippta för att passa kruka eller för att fraktas lättare. En grop på ca 50 cm brukar bli lagom, det gör inget om du luckrar upp lite djupare och bäddar för rosen. Måtta enligt råden nedan hur djupt rosen ska planteras, beroenda av om den är okulerad eller rotäkta.
Okulerade rosor har ympats på en härdigare rosstam. Okuleringsstället (det är den knöl som du ser på stammen närmast över rötterna, där ympningen skett) ska planteras så att okuleringen hamnar minst 10 cm under jord. Detta för att undvika frostskador. Extra frostkänsliga sorter kan planteras ännu djupare, och även klätterrosor kan gott planteras med okuleringsstället ca 15–20 cm under jord. Att plantera djupt motverkar dessutom att grundstammen som rosen ympats på börjar skjuta skott, så kallade vildskott. Det hjälper även den inympade rosen att utveckla egna rötter.
Rotäkta rosor, som inte är okulerade, ska kan planteras på normalt djup (se Träd och buskar nedan).
Det går bra att plantera rosor i kruka, så länge krukorna är tillräckligt rymliga. Här är riktlinjer för hur stora krukor som rekommenderas:
• Mini- eller dvärgrosor klarar sig i en kruka på ca 25-30 cm i diameter och minst lika djup.
• Till busk- eller rabattrosor som inte blir större än 40-50 cm kan du använda krukor från 40 cm i diameter, ca 25-liters.
• Större rabatt- och buskrosor, samt klätterrosor kräver en större jordvolym. Använd då krukor som har 50-60 cm i diameter och minst lika djupa. I dessa blir jorden under rosen ofta bar, så det går bra att samplantera med några grunda perenner eller sommarblommor.
Planteringsdjup träd och buskar
Placera plantorna så djupt att jordnivån i krukan kommer i samma nivå som den omgivande jordytan. I lerjordar planteras träd och buskar så att det blir en liten kulle runt plantan för att vatten inte ska bli stående där. I sandjordar gör du istället en liten grop runtom för att fånga upp lite extra vatten.
Råkar hålet bli djupare än rotsystemet, fyll inte på med planteringsjorden i botten. Det finns en risk att trädet sjunker ner i hålet, då jorden innehåller mycket organiskt material som förmultnar och pressas samman under säsongen.
Planterar du i pallkrage kan mindre buskar klara ett djup på 40 cm (två pallkragar), medan lite större buskar och mindre träd vill ha minst 60 cm (tre pallkragar högt eller mer).
Planteringsdjup för klematis
Klematis brukar planteras så att rotklumpen hamnar 10 cm under jordytan. Runt de stjälkar som hamnar under jordytan fyller du på med mull och sand för att främja ny rotbildning. Det här planteringssättet ska ge en mer robust planta med fler skott när de begravda växtpunkterna, noderna, bildar nya skott och rötter.
Planteringsdjup för lökväxter
Huvudregeln för de flesta lökväxter är att du ska sättas på ett djup av tre gånger sin egen storlek.
FOTO: Colourbox, Istockphoto
Mer om höstplantering här:
Höstplantering - bästa tipsen!