Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltomtradgard i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: IStock

Plantera perenner, buskar och träd så här!

Hösten är en bra tid att plantera de flesta perenner, träd och buskar. Mycket av vattningen sköts av naturen och plantorna är redan i jorden när våren startar. Dessa planteringsråd går även att följa för vårplantering. Gör man rätt från början ger man plantan bästa förutsättningarna för att etablera sig snabbt. Här listar vi steg för steg hur du gör.

Gör så här för en lyckad plantering:

1. Sänk ner hela krukan med plantan i vatten så att den blir ordentligt genomdränkt. Rotsystemet kan gärna få stå i 20 minuter och suga åt sig vattnet. Lyft upp och låt överskottsvattnet rinna av.

Sänk ner hela rotsystemet i vatten innan du planterar. Foto: Allt om Trädgård

2. Gräv en grop som är ungefär dubbelt så stor som jordklumpen. Se till att det är ett lager med luckrad jord i botten av gropen (inte ny tillsatt jord, utan den befintliga). Om du kommer ner till alven, den sterila jorden utan mikroliv, ska du luckra upp den ordentligt, men inte blanda den med övrig jord. Utan luckring blir alven som en tät botten på en hink där ­vatten riskerar att bli stående.

Tips: För träd och buskar kan du gräva en fyrkantig grop istället för en rund. Då är risken mindre att det bildas rotsnurr när plantan växer.

Gräv en grop som är dubbelt så vid som krukan. Foto: Allt om Trädgård

3. Klipp av eventuella långa hängande rötter på plantan innan du sätter ner den i gropen. Om den har ett rotsnurr gör du fyra klipp i rotsnurret för att främja ny rotbildning.

Är det rotsnurr på plantan kan man klippa/skära ett kryss innan planteringen. Foto: Allt om Trädgård

4. Sätt ner plantan och fyll med den gamla jorden halvvägs upp. Tänk på att det finns rekommendationer för hur djupt man sätter olika typer av plantor. Klicka på länken för att läsa mer om plantdjup. I det översta jordlagret kan du jordförbättra med organiskt material som kompost, torv eller kogödsel. Du kan även blanda i lite benmjöl. Precis som i naturen tillförs då det organiska materialet från ytan. Detta för att organiskt material bryts ner med tiden och då riskerar plantan att sjunka i rabatten.

Plantor kräver olika planteringsdjup. Foto: Allt om Trädgård

5. Vattna ordentligt så att rötterna kommer i kontakt med jorden. Större plantor som rosor, buskar och träd blir ordentligt genomvattnade om du fyller på med jord till hälften, vattnar en gång och sedan fyller på med jord ända upp och vattnar en gång till.

Foto: Allt om Trädgård

Mer om höstplantering här:

Planteringsdjup för olika växtgrupper – så djupt ska du plantera!

Höstplantering - bästa tipsen!

Plantera vårens lökar på hösten!

5 No-no för höstplantering!

8 fyndtips för höstväxter!