Övervintra dahlia – vinterförvara knölarna frostfritt inomhus

Dahlior är tacksamma och blommor ymnigt ända in till frosten. Knölarna klarar inte våra vintrar ute på friland, men det går bra att ta in dem och övervintra inomhus. Så här gör man.

När ska man plocka upp dahliorna?

Dahlior kan stå till första frosten, men då får både bladverk och blommor sig en rejäl kyss och ser nästan döda ut på morgonen. Det är ingen fara. De går fortfarande att plocka upp knölarna ett tag till. Man kan även ta upp dem strax innan risken för frost föreligger.

Plocka upp dahliorna strax före eller efter första frosten. De flesta brukar vilja njuta av blomningen in i det sista. Foto: Jørgen Flemming

Så här gräver du upp dahliaknölarna:

Man kan plantera dahliorna i speciella lökkorgar. Då är det enkelt att plocka upp dem ur rabatterna. Men det går bra utan med.

1. Bänd försiktigt med en grep en bit ifrån plantan.

2. Skaka av jorden försiktigt.

3. Klipp ner plantan till ca 10–20 cm från marken.

4. Ta bort förbrukade gamla knölar och även mjuka knölar. Klipp också bort sugrötter (de rötter som inte är tjocka knölar).

5. Låt torka i ca 2 dygn, innan förvaringen.

https://www.youtube.com/watch?v=SxLs17TetHo

För att kunna plantera ut dina dahlior igen på balkongen eller friland nästa säsong, kan du övervintra dahliaknölarna. Jessica Lyon från OdlingTV visar dig två olika metoder.

Vinterförvara dahliaknölarna så här:

1. Lägg knölarna i en back eller kruka med torv, spån eller sand. Det får inte vara för torrt, men inte heller för fuktigt.

2. Vinterförvaringen ska vara frostfri, sval och mörkt. En källare eller garage funkar.

3. Titta till dem under övervintringen så att de inte knölarna möglar.

4. På våren är det dags att börja förodla dahliaknölarna igen, genom att plantera dem i färsk fin jord i en kruka och sedan sätta ut dem när risken för nattfrost är över.

Dahlians knölar övervintras i torv, spån eller sand, och förodlas till våren.

Övervintra dahlia i kruka

Om man odlat dahlia i kruka, behöver man inte gräva upp knölarna. Det går bra att ställa in hela krukan på en sval, mörk och frostfri plats. När våren kommer planterar man bara om den i ny jord och ställer ut.

FOTO: Colourbox, IStockphoto