Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltomtradgard i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Montage: Colourbox

När är det dags att flytta ut citrusträdet och andra medelhavsväxter?

Citrusträd mår bara bra att stå ute i trädgården under sommaren. Peter Englander, vår expert på medelhavsväxter, besvarar en läsarfråga om när det är riskfrisk att ställa ut citrusträden. 

När kan citrusträdet flyttas ut?

Bejaka citronernas längtan! När man ska ställa ut sina citrusträd beror på några olika faktorer. Om du har ett bra vinterviste, svalt och framförallt ljust, kan du gott vänta tills frostrisken är över, oftast i början av juni. Står dina citroner i en påver miljö längtar de ut på terrassen. Det bör du bejaka, samtidigt som du har järnkoll på vädret och är beredd att täcka in eller tillfälligt lyfta tillbaka.

Citrusträdet är inte lika känsligt för frost som bouganvillea och vissa andra medelhavsväxter. Montage: Colourbox

När kan medelhavsväxterna flyttas ut?

Generellt kan man säga att de medelhavsväxter som du ställde in först på hösten ska ut sist. Citron tål någon ynka morgonfrost medan olivträdet och fikonträdet rycker på axlarna. Jag väntar till mitten av april med att lyfta citrusträden, och ytterligare ett par veckor med blommande växter med exotiskt ursprung som trillingblomma Bougainvillea, diadembuske Tibouchina urvilleana och hibiskus.

Att tänka på när citrusträd flyttas ut

Bäst är att bära ut växterna när det är en mulen period. Då blir det sällan minusgrader och solen bränner inte bladverken. Är det en solig period måste du under alla omständigheter ställa växterna i skugga, eller täcka bladverken med fiberduk en dryg vecka.

Tips: Passa på att plantera om citrusträden och medelhavsväxterna i ny näringsrik jord. Här tipsar Englander om hur du planterar om ett olivträd.

Utdrag ur Experterna ALLT OM TRÄDGÅRD nr.7/2018