Klematis – 5 tumregler kring skötsel!

Vem har inte låtit sig förföras av bilder på en vacker klematis (Clematis) på plantskolan och gjort ett impulsköp där resultatet sen inte blivit riktigt vad man har tänkt sig? Men det är faktiskt väldigt enkelt att lyckas med klematis, om man bara känner till några få tumregler.

1. Välj klematis efter växtplatsen

Alla sorters klematis trivs i halvskugga, men en del är flexibla och kan klara även full sol eller skugga. Jorden bör alltid vara väldränerad, fuktighetshållande och näringsrik. Storblommiga klematis behöver mer vatten och näring än småblommiga. Där det är soligt och lite torrt är någon sort inom Tangutica-gruppen ett bra val. I skugga är Atragene- och Viticella-gruppernas sorter säkra kort. Fråga i plantskolan. Läs gärna artikeln: Klematis för alla – stor guide inför klematisvalet för att lättare välja rätt.

Clematis tangutica, gullklematis, fungerar i soliga och torra lägen, samt för nordligare zoner.

2. Plantera klematis rätt

Ska klematisen växa mot en vägg eller mur, plantera den då en bit ifrån för att undvika regnskugga. Gräv igenom jorden rejält innan plantering, gärna 50 cm djupt och lika brett. Blanda rikligt med kompost eller annat organiskt material ytligt i jorden. Se till att rotklumpen är genomvattnad innan. Plantera klematis så att övre kanten på jordklumpen hamnar 10 cm under marknivå. Vinkla den in mot klätterställningen. Lägg gärna sand närmast basen på stammen, för att undvika att stammen ruttnar. Rötterna och rothalsen på alla klematis är väldigt känsliga för direktsol, så skugga gärna genom att sätta någon perenn framför. Vattna rejält och därefter under torra perioder åtminstone hela första växtsäsongen.

Tips: Man kan klippa ner klematisplantan direkt efter planteringen så att bara några bladpar per gren återstår. Inget man måste, och få som vågar, men det stimulerar klematisplantan till att förgrena sig rikligare ända nerifrån.

https://www.youtube.com/watch?v=_iY3Wtu7UEg

Liten film som visar hur man plantera klematis rätt.

3. Klematis behöver rätt klätterstöd

Klematis klättrar och håller sig på plats genom att sno bladskaften runt det som finns i närheten. Det första kravet på ett stöd är därför att det inte är grövre än att bladskaftens längd räcker till. Armeringsmattor, nät och konstruktioner av flätade vidjor brukar fungera bra. Speciellt viktigt att tänka på tyngden om man tänker samplantera klematis med en ros. Att låta klematis slingra sig upp i träd och buskar är också effektfullt. Tänk bara på att välja värdväxter som klarar tyngden och skuggeffekten. Sorter med måttlig växtkraft och som skärs ner varje år, som viticella-klematis, är betydligt lättare för värdväxten att hantera är en kraftigväxande atragene-klematis som med tiden kan bli upp till fem meter hög.

Sköter man klematisen rätt från plantering till beskärning, belönar den dig med riklig blomning. Foto: Irina & Eugene Moskalev

4. Håll utkik efter klematisbladstekeln

Klematisbladstekelns larver (stora ljusgröna) kan på kort tid kaläta plantor av småblommiga klematissorter. Stekelhonorna lägger ägg i klematisens årsskott och när larverna kläcks på försommaren syns upphöjningar. Då klipper du bort och förstör sådana skott, samt klämmer ihjäl larverna. Är angreppet stort bör du klippa ner och förstöra alla grenar, så slipper du förhoppningsvis stekeln till nästa år.

5. Följ beskärningstiderna – olika tider för olika sorter

Klematis delas in i tre beskärningsgrupper, utifrån när de blommar och då kan vara lämpligt att beskära dem. Du ser grupperna nedan och kan läsa mer om beskärning här.

• Tidigblommande klematis-gruppen blommar på förra årets nya skott och på dem klipper man bara bort döda grenar våren. Dessa kan skäras ner hårt om de blir för risiga.

• Senblommande klematis-gruppen blommar på detta årets skott och skärs ner hårt sent på hösten. Spara bara ett par bladpar på varje gren.

• Klematis som blommar på såväl fjolårsskott som årsskott klipps bara lätt på våren. Gallra bort veka skott. Skär gärna tillbaka plantorna lite och gödsla efter första blomningen.

FOTO: Colourbox

Mer om klematis:

Klematis – 5 tumregler för skötsel

Klematis för alla – stor guide inför klematisvalet

Beskära klematis rätt – bli säker på när, vad, hur!

 Få fler klematis genom att föröka med sticklingar – superenkelt!