Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltomtradgard i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: GUN PERSSON LJUSNE

Hur delar jag rabarberplantan?

Min favorit bland vårprimörer är min goda gammeldags rabarber. Jag har en planta, men jag tycker att den har börjar tackla av. Vågar jag dela den för att få fler plantor? När och hur delar jag plantan?

Svar: Det är klart att du ska dela plantan, det mår den bara bra av då denna perenn bör föryngras efter några år. Du kan dela rabarbern i april, eller vänta till september.

Enklaste sättet är att dela med en vass spade rakt igenom rotsystemet. Tänk på att varje rotdel måste ha minst en bladknopp (ett skott) för att kunna utvecklas till en ny planta. Men delningen är mindre precis och det finns risk för att skador på rötterna kan göra plantan mer känslig för att ruttna eller få sjukdomar.

Alternativ två är att man gräver upp hela rabarberplantan. Få med så mycket  rötter som möjligt, och försök att inte skada dem. Spola rötterna med vatten för att bättre kunna se och undersöka. Det brukar finnas naturliga delningsställen, med både rötter och blad (knopp). Kan man  dra isär plantan med händerna så är det bäst, då skadar man rötterna så  lite som möjligt.

Ge plantorna ny jord och att gödsla med ko- eller hästgödsel under försommaren. De nysatta plantorna skördas inte alls under första året, för att plantan ska ha en chans att lagra näring för att kunna överleva vintern.

Skörda aldrig mer än halva beståndet kommande år. Det måste alltid finnas växande blad kvar på plantan. Låt inte heller rabarbern gå i blom, det tar mycket energi från blad och rot och det minskar då på skörden.