Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltomtradgard i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: kavram

12 knep när man höststädar dammen

Löv och döda växtrester i dammen inför vintern bygger upp en depå av näring i dammens botten, som i sin tur gör att algerna växer till kraftigt på våren. Därför är det enklare att städa dammen på hösten. Nu går även djurlivet i vila, så man stör så lite som möjligt. Så här gör du.

1. En mindre damm går att täcka med lövnät, under höstperioder när du inte är i trädgården så mycket. Täck innan träd och buskar börjar fälla sina löv och samla upp dem så att de inte hamnar i dammen.

2. Rensa bort vissna växtrester i och nära vattnet med hjälp av en håv, så ofta som det går.

3. Klipp efter hand ner och ta bort gulnade blad från plantor i och nära dammen under hösten.

Vissnande växtdelar kan hamna i dammen

4. När alla bladen vissnat ned på en perenn nära vattnet, kan du skära ner plantan till strax över marken, så slipper man att växtdelarna lossnar under vintern och hamnar i dammen.

5. Man kan även avlägsna skräp från dammens botten med en håv. Försök få med så mycket som möjligt, utan att störa eventuella planteringarna.

6. Växtmaterial som håvats upp ur vattnet och från bottnen kan lämnas vid sidan om dammen i någon dag, så att djur som råkat komma med kan ta sig tillbaka ner t ex salamandrar eller grodor.

7. Mata komposten med växtrenset (efter noggrann djurkoll). Det är utmärkt kompostmaterial.

8. Har du en näckros i en damm som riskerar att bottenfrysa, ta upp den och förvara den över vintern i en hink med lite vatten på ett svalt ställe (max +8°C). Då är det praktiskt om näckrosen är planterad i näckroskorg för att lättare kunna flyttas.

Näckrosor kan plockas upp från grunda dammar

9. Passa på att dela plantor som blivit för stora.

10. Har du dammfiskar bör du börja minska deras foder nu, eftersom de är mindre aktiva under de kortare dagarna av vintern och överbliven mat bryts ner till ett lika stort problem som döda blad.

11. När vintern är här är det också bäst att stoppa undan dammbelysning som kan skadas av isbildning.

12. Om dammens vatten är grumligt och det behöver bytas ut, är hösten en bra tid. Det går bra att tappa ur minst hälften av vattnet, men se till att minst 1/3 är kvar, och ersätt det med nytt, sedan är dammen redo för vintern.