Höstplantering – bästa tipsen!
Den bästa tiden för plantering är nu! Plantskolorna har hyllorna fulla av lökar, och med lite tur kan du fynda växter på rea. Många träd och buskar kan du plantera långt in på hösten. Här får du de bästa tipsen för en lyckad höstplantering.
Varför är höstplantering så bra?
Vanligast tänker vi på våren som den tid vi planterar mest. Kanske är det så för att det är då jorden blivit varm och det är dags att fröså grönsaker och sommarblommor direkt i marken. Men det är flera faktorer som pekar på varför flera perenner, buskar, träd och gräsmattor mår bättre av att planteras på hösten. Jorden är naturligt fuktig, vilket gör det lättare för växterna att etablera sig. Risken för torka är liten och vi behöver inte vattna som på våren. Nästkommande års vårlökar är vi redan vana att sätta på hösten.
Plantorna kan se vissna ut på hösten, men rötterna är fortfarande aktiva. Det är de ända in till vintern. På hösten behöver inte plantorna ägna kraft åt tillväxt, blomning och fruktsättning – istället går all kraften åt etablering, om man väljer att plantera då. Man vinner även tid på våren, då rötterna är det första som vaknar och då är redan plantorna på plats.
Höstplantering av buskar och träd
Som regel kan man plantera allt som är krukodlat när som helst, så länge det inte är tjäle, men hösten är av ovan nämnda skäl en särskilt gynnsam planteringstid. Det gäller för de flesta perenner, buskar och träd i kruka. Det är även nu plantskolorna säljer barrotade häckplantor till bra priser. De odlas på friland och har alltså inte vuxit i en kruka, även om de ofta står i en sådan när man köper dem.
Barrotade träd planteras med fördel under perioden oktober–november, men det beror givetvis på var i landet man bor (se lathund sist i artikeln). Milda vintrar har man kunnat plantera träd året runt i vissa delar av landet.
Lövfällande buskar och träd kan planteras så länge det går att gräva i marken. Detta gäller även barrotade rosor som planteras från oktober och tills tjälen kommer. Utöver rosor är det framförallt häckplantor och träd som säljs på bar rot. Om du ska plantera häck ska du göra det när plantan gått i vila sent på hösten (inte före oktober). Hur ser man om häcken gått i vila? Jo, bladen lossnar från grenarna vid enkel beröring.
Barrväxter och städsegröna buskar, till exempel rododendron, kan planteras både vår och höst, men höstplantering är att föredra. Vänta inte för länge – jorden måste fortfarande vara tillräckligt varm för att de ska hinna börja utveckla sitt rotsystem på det nya planteringsstället. Risken är annars att de drabbas av tjältorka på våren. Tjältorka sker när det fortfarande är fruset i marken runt rötterna, så att plantan inte kan ta upp vätska samtidigt som bladen börjar avdunsta den vätska som finns i stammarna.
Dags för höstplantering – köp dina växter i webbutiken!
Höstplantering av perenner
Perenner kan du fortsätta att plantera långt in i oktober i stora delar av landet (se lathunden nedan). Planterar du senare finns det en risk att plantan inte hinner rota sig och då kan jordklumpen skjutas upp ur jorden av tjälen. Om du då inte trycker ner växten i jorden igen när temperaturen går upp, kan växten frysa när nästa köldknäpp kommer. Den bästa tiden att plantera barrotade pionknölar, ja pioner överlag, är i slutet av augusti och hela september, fram tills första frosten.
Hösten är också en idealisk tid för att dela och flytta på perenner. Undvik dock att plantera växter som trivs med sandig eller mager jord, som till exempel vissa kryddväxter (timjan, kryddsalvia och rosmarin) och taklök. Risken är stor att de inte klarar sig i höstens och vinterns fuktiga jord.
Växter att undvika plantera på hösten
Det finns självklart växter som man ska undvika att höstplantera – de som är på gränsen för odlingszonen, de knappt härdiga. Vänta istället till våren att plantera dessa. De kan behöva en hel etableringssäsong på sig för att klara sin första vinter.
Höstanemoner är perenner som behöver en hel etableringsäsong. De säljs ofta i blomsterbutiker och plantskolor på hösten, men låt dig inte förföras av blomningen. Bättre att vänta.
Undvik höstplantering av häck med vintergrön liguster, rosenspirea och ölandstok, om du bor i Mellansverige eller längre norrut och har lerjord. Risken är nämligen stor att dålig dränering dödar plantorna vid höstplantering.
Varning! Vänta med att köpa barrotade häckplantor tills de börjar dyka upp i september. Hittar du dem redan under augusti har de troligtvis tagits upp ur jorden för tidigt eller legat i kylar sedan föregående år. Fråga dem om tidpunkten.
Höstplantering av vårlökar
Som redan nämnts är hösten planteringstid för vårlökarna. Det är nu de ska komma i jorden för att hinna etablera sig och få en köldperiod för att kunna blomma till våren. Även vitlök sätts sent på hösten för att den ska hinna klyfta sig nästa säsong.
Det är lätt att bli som ett barn i en godisbutik när det är dags att välja bland alla lökar som erbjuds. Kom ihåg att löksäsongen är lång och att sorterna kan avlösa varandra i blomning. Snödroppe och vintergäck är tidigast, tätt följda av krokus. Blåstjärna och balkansippa blommar tillsammans med påskliljor och på vägen ansluter pärlhyacint, hundtandslilja och kungsängslilja. Blommande tulpaner kan du ha länge genom att låta tidiga sorter följas av mellanblommande och till sist senblommande sorter. Glöm inte allium, snöklocka och stjärnhyacint. Ju mindre löken är desto viktigare är det att köpa dem tidigt och få dem i jorden direkt. De riskerar nämligen att torka ut annars. Tulpanlökar kan man vänta med och plantera så länge jorden inte är frusen.
Tips: Hinner du inte plantera de små lökarna direkt, försök förvara dem så svalt som möjligt. I kylskåpet på grönsakshyllan får man se till att det inte blir för fuktigt.
Rekommenderade planteringstider på hösten
SÖDRA GÖTALAND: Perenner till och med november. Städsegröna växter augusti–mitten av oktober. Lövfällande träd och buskar så länge det går att gräva.
NORRA GÖTALAND och SÖDRA SVEALAND: Perenner till och med oktober. Städsegröna växter: augusti–mitten september. Lövfällande träd & buskar: så länge det går att gräva.
NORRA SVEALAND och NORRLAND: Perenner mitten av sept. Städsegröna växter augusti–början september. Lövfällande träd och buskar så länge det går att gräva.