Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltomtradgard i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

5 No-no inför höstplanteringen!

Höstplantering är gynnsamt för många växter, då plantorna kan fokusera på etablering och vara redo för tillväxt direkt på våren. Det finns några saker man ska undvika när man planterar denna period, sådant som kan skada ­eller i värsta fall döda den nya plantan. Vissa växter är inte lämpliga att planteras under hösten.

1. Höstplantera inte växter som inte hinner att etablera sig innan vintern.

Det är rätt vanligt att man hittar förföriska höstblommande perenner, t ex höstanemoner, eller prydnadsgräs i plantskolorna under hösten och lockas att köpa dem då. Kolla rekommendationerna för bästa planteringstid innan du inhandlar plantan.

Många perenner fungerar fint att plantera på hösten, men undvik höstanemon.Många perenner fungerar fint att plantera på hösten, men undvik höstanemon.Många perenner fungerar fint att plantera på hösten, men undvik höstanemon.
Många perenner fungerar fint att plantera på hösten, men undvik höstanemon.

2. Använd inte oförmultnat organiskt material vid höstplantering

Blanda inte ner oförmultnat organiskt material som till exempel löv, växtdelar och kogödsel för djupt i gropen, och framförallt inte under rötterna på växterna. En växt behöver syre för att leva, precis som du och jag, och det är rötterna som förser den med syre. ­Organiskt material förbrukar syre när det förmultnar, och om det ligger under rötterna på växten stjäl det syre och plantan kan drabbas av syrebrist. Om syret tar slut börjar det organiska materialet att ruttna och det bildas metangas. Det kan vara direkt dödligt för plantan. Detta gäller inte specifikt för höstplantering, utan plantering generellt.

Inget oförmultnat material långt ner i gropen vid höstplantering!Inget oförmultnat material långt ner i gropen vid höstplantering!Inget oförmultnat material långt ner i gropen vid höstplantering!
Inget oförmultnat material långt ner i gropen vid höstplantering!

3. Byt inte ut den befintliga jorden

Vid plantering bör man inte byta ut den befintliga jorden mot planteringsjord i säck. Den är torvbaserad och förmultnar snabbt vilket medför att nivån i din plantering sjunker år från år. Jordförbättra istället det översta jordlagret i den befintliga jorden med torvmull, kompost och kogödsel. Eftersom planteringsjord i säck är organisk gäller även allt under punkt 2 om den hamnar för långt ner.

Beställ dina höstväxter smidigt från webbutiken!

4. Fall inte för myten om dräneringslager

Lägg inte ett dräneringslager med grus i botten av gropen, det gör att jorden blir torrare på sommaren och blötare på vintern. Gruslagret stör jordens naturliga kapillärverkan, alltså förmågan att leda och hålla vatten. På sommaren skär gruset av jordens tillförsel av vatten underifrån. På vintern gör gruset att jorden kan hålla mer vatten än normalt och risken för att växten dränks, fryser och ruttnar ökar.

Träd och buskar som ska höstplanteras. Några behöver skyddas från vinterhungriga rådjur och gnagare.Träd och buskar som ska höstplanteras. Några behöver skyddas från vinterhungriga rådjur och gnagare.Träd och buskar som ska höstplanteras. Några behöver skyddas från vinterhungriga rådjur och gnagare.
Träd och buskar som ska höstplanteras. Några behöver skyddas från vinterhungriga rådjur och gnagare.

5. Har du vinterdukat för rådjuren och gnagarna?

Lämna inte de nyplanterade träden och buskarna lättillgängliga för vinterhungriga djur, när du höstplanterar. De späda plantorna blir lätt uppätna av rådjur och gnagare om glömmer att skydda stammar och buskar. Förbered i tid med gnagskydd runt stammar och inhägnader, samt eventuella skrämmor!

FOTO: Colourbox, Istockphoto

Missa inte: Stort prenumerationserbjudande med

Laura Ashley handkräm + handskar från Tegera!

Mer om höstplantering här:

Planteringsdjup för olika växtgrupper – så djupt ska du plantera!

Höstplantering - bästa tipsen!

Plantera vårens lökar på hösten!

8 fyndtips för höstväxter!

Plantera perenner, buskar och träd så här!