Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltomtradgard i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Gräsklippare och vertikalskärare

Välj klippare efter gräsmattan

Det enklaste, billigaste, miljövänligaste och nyttigaste sättet att klippa gräset i sin villa eller radhusträdgård är att använda en handdriven gräsklippare.

En bensindriven motorgräsklippare släpper ut giftiga ämnen och bidrar till växthuseffekten.

Om man har en mindre trädgård, men inte tycker att man orkar med en hand-driven gräsklippare, kan en elektrisk motorgräsklippare kanske vara ett alternativ. Idag finns det även utmärkta uppladdningsbara elektriska gräs-klippare – så slipper man -hålla reda på sladden när man klipper.

Det finns två huvudtyper av gräsklippare. Den första kallas cylinderklippare och består av en roterande cylinder med skärande knivar. Den andra typen har en lång roterande kniv, som egentligen mer slår av gräset.

En cylindergräsklippare skär av gräset på ett finare sätt och ger ett jämnare och finare resultat. Båda typerna går att få med eller -utan uppsamlare. Använder du uppsamlare måste du gödsla mera, för då avlägsnar du näringsämnen från mattan.

Vertikalskärning ger rötterna luft och vatten

Med vertikalskärning menar man att man luftar gräsytan med hjälp av ett redskap som har små tvärgående knivar. Det finns både motordrivna och manuella vertikalskärare beroende på hur stor yta du har. Syftet med vertikalskärningen är att luckra upp det ”filtlager” av gammalt gräsklipp som bildas kring gräsets rothalsar samt att skära grunda jack i grässvålen. Det underlättar för vatten och luft att nå ner till gräsrötterna, och gräset kommer att stimuleras att växa bättre och tätare. Först skär man gräsmattan på ena ledden och sedan på den andra. För den som tycker att vertikalskärning verkar onödigt och jobbigt går det alldeles utmärkt att i stället med regelbundna mellanrum kratta igenom gräsmattan med en hård pinnkratta. Om gräsmattan blivit -mycket kompakt kan man också ta en grep och köra ned den med små mellanrum till ca 10 cm djup.