Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltomtradgard i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Fröodling – när du och jag tar vid frökulturarvet!

I tider när många trädgårdsintresserade känner sig oroade och maktlösa inför Jordbruksverkets nya regelverk och höjda avgifter för svenska fröer, tar Lapplands Kulturbotaniska Trädgård ett positivt initiativ. Under året startar de kurser i fröodling. Hur alla som vill värna om vårt frö- och kulturarv, själva kan odla fram fröer till värdefulla gamla köksväxter. Vi kan göra skillnad och ha kul medan vi gör det.

Mariana Mattsson, som är konstnärlig ledare på Lapplands Kulturbotaniska Trädgård, berättar om syftet med kursen.

”Vi vill stimulera intresset för odling från frön.  Att sprida kunskap om hur man tillvaratar frön, för att kunna hålla frökulturarvet vid liv, blir allt viktigare när sortimentet i handeln smalnar. På den kommersiella marknaden begränsas utbudet till några få multinationella sorter. Det riskerar att slå ut fröer till växter för vårt tuffa klimat.”

Kommersiella krafter styrs av vinstintresse och därför är det motsägelsefullt att tro att det ligger i deras intresse att hålla liv i sorter som bara går att sälja i små mängder och till få platser. Sedan några år tillbaka har ett nationellt upprop pågått i syfte att spåra upp gamla kulturväxter, för att bevara åt eftervärlden. Via Programmet för Odlad Mångfald, POM, har växter samlats in och inventerats. Det levande växtmaterialet bevaras i en nationell genbank. Denna består av lokala klonarkiv i hela landet, och ett av dem är Lapplands Kulturbotaniska Trädgård.

Fröodlarkursen är ett samarbete mellan föreningen Sesam och POM. Under en heldag vår och höst, lär sig kursdeltagarna allt om värdefulla sorter, odla från frö, korsningsrisker, samt skörda och bevara fröer. Kursen har man nytta av till all sorts fröodling. Det finns bara en sak som slår känslan av att ha lyckats odla från frö och det är att ha odlat från fröer som man själv skördat tidigare säsonger!

Läs mer om kurserna här. Har du inte möjlighet att delta p g a avstånd, kan du be en trädgårdsförening nära dig anordna liknande kurser. Personligen tycker jag att det ska bli jättekul att odla några gamla kultursorter i år och skörda fröna. Medan jag njuter av att äta det goda eller att titta på det sköna, ska jag med värme i mitt hjärta tänka på alla trädgårdsvänner jag ska byta fröerna med. Och jag kommer att känna hopp för att barn och barnbarn ska kunna uppleva dessa växter i framtiden.