Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltomtradgard i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: lev dolgachov

Föröka plantor från frö – skörda fröer från trädgården

Frösådd är den förökningsmetod som ger allra flest plantor. Många arter som är svåra att hitta som plantor i trädgårdsbutiken brukar man kunna hitta som frön via fröfirmor eller från vänner och bekanta. Man kan förstås också samla frön från den egna trädgården.

Skörda och förvara fröer

Växterna i varje trädgård sätter tusentals fröer varje år. Dem kan man samla in och så. Vänta med att samla fröna tills de är helt mogna, och välj frön från kraftiga och fina plantor. Är man noga med urvalet är chansen större att man får fram fina nya exemplar. Det är viktigt att fröna är torra. Samla därför alltid frö i torrt väder och gärna på eftermiddagen när daggen har dunstat. Rensa bort skräp och låt fröna ligga på tork i någon vecka och förpacka sedan i kuvert med namn och år. Förvara fröna svalt och torrt innan de används, till exempel i en glasburk i kylskåpet.

Många grönsaker är lätta att ta fröer ifrån och det är mycket ekonomiskt att samla in fröer från sina favoriter.

Fröer som måste sås färska

Fröer från många perenner och buskar gror lättare om man sår dem precis när de har mognat. Pionfrön gror ganska snabbt om de sås direkt när frökapseln öppnat sig. Annars går de in i vila som kräver en vinter för att de ska vakna. Första året skickar pionfröet bara ut en rot. Bladen kommer året efter. Tänk på att frön av pionhybrider ger upphov till helt nya sorter. Det är som ett spännande lotteri att vänta på den första blomman!

Pionfröer skördas och sås färska.

Alla fröer är inte sortäkta

Akleja och andra växter korsar sig gärna och bildar nya hybrider där hybridblomman ser annorlunda ut än moderplantans. Då är de inte vad man kallar sortäkta. Vill man vara säker på vad man får kan man skynda sig att pollinera blommorna, och sedan sätta en papperspåse över blomman för att hindra fler pollinerare från att komma in.

Har man flera aklejor är det inte säkert att det blir rätt sort när man tar fröer ifrån dem. De korspollinerar sig lätt.

Förhindra att fröerna sprätter iväg

Vissa växter skjuter iväg sina frön när de är mogna, som jättebalsamin och viol. Sätt en papperspåse över kapslarna strax innan fröna mognat, så kan de samlas upp när kapseln exploderar.

Ta vara på förvildade plantor

Många växter släpper frön som gror lite här och var i trädgården. De små plantorna kan man ta tillvara och flytta dit man vill ha dem. Bästa tiden att göra det är vår eller höst, när jorden är fuktig och solen inte så stark. Vattna de första veckorna så att plantorna inte torkar medan de bildar nya rötter.

Testa grobarhet hos fröerna

En ganska vanlig anledning till att sådder misslyckas är att fröet är dött. Man kan se om frön lever genom att lägga dem i en skål med vatten. Levande frön sjunker till botten efter en stund medan döda flyter. Ett annat sätt att testa grobarhet är att lägga dem på några lager papper som hålls fuktiga. Efter ett tag ser man vilka som gror och kan då flytta över dem till en kruka.

Frösådd av perenner

Att så perenner är ofta mer krävande än att så ettåriga växter. Använd frön som du vet är av bra kvalitet. Olika arters frön har väldigt skiftande krav för att gro, så det är viktigt att följa instruktionerna på påsen, eller läsa i böcker. Vissa är ljusgroende och ska inte täckas alls, andra är mörkergroende och måste stå på en helt mörk plats tills de kommit upp. Vissa måste blötläggas i hett vatten, andra stratifieras – köldbehandlas.

När man förökar perenner och buskar från fröer är det en god idé att så dem direkt när de mognat då de lättare gror.

Stratifiering – köldbehandling

Frön som ska stratifieras sår du först i krukor eller lådor som du sedan placerar i vanlig rumstemperatur i ungefär en månad, för att de ska dra åt sig vatten. Ibland gror de redan då. Om de inte har grott behöver de köldbehandlas.

Ställ krukorna svalt. Det ska vara mellan +5° och –5° under minst sex veckor. Se till att de inte torkar ut helt. Enklast är att ställa dem i ett skyddat hörn i trädgården. Skotta gärna över snö, då blir temperaturen i krukorna helt rätt. Det går också att ställa krukorna i ett kylskåp, men då måste man då och då kontrollera om sådderna behöver vatten.

Ett alternativ till kruksådd är att lägga fröna i en påse med fuktig sand eller vermiculit, och stoppa påsen i kylskåpet i några veckor. När stratifieringen är klar sås fröna i krukor som vanligt.

Vill du få tag på ovanliga fröer?

Många trädgårdssällskap har egna frölistor där man kan beställa fröer billigt, ibland gratis. Ibland ordnar de även plantbytardagar där man kan byta överblivna växter mot sådana man saknar. Riksförbundet Svensk Trädgård har listat alla sina lokala föreningar. Kolla gärna efter lokala föreningar och om de har några fröbyten eller växtloppisar.

Mer om att samla fröer:

Vika fröpåse på plats – så gör du!

Samla dina egna fröer – nybörjarens fröer

Förvara fröer rätt – 7 sätt att organisera fröer