Fröer – om sådd och förodling inomhus
Vissa fröer bör sås inomhus tidigt för att hinna blomma under sommaren eller sätta frukt. Egentligen är det inte så svårt att så – sätt ett frö i jorden och vattna. Men om man ska så mycket eller vill ha ut mesta möjliga av säsongen finns här flera råd att ta till sig. Maxa frösådden och lyckas med förodlingen inne.
Planera för frösådderna
Plats för sådden. Tänk på att dina frösådder behöver mer och mer plats allteftersom plantorna växer. Blir det för trångt på fönsterbrädan måste du ställa krukorna längre in i rummet. Då behövs det extra belysning för att plantorna inte ska bli för rangliga. Ofta räcker inte ljuset i fönstret till ändå om du sår redan i februari och i början av mars. Då kan man köpa växtbelysning.
Tips: Många hemmaodlare är finurliga och har sina frösådder i lagerhyllor. Det går att montera växtbelysning på varje hyllplan.
Miljön för frösådden och småplantorna. Frön gror bäst i värme och hög luftfuktighet och det kan du lätt åstadkomma med ett minidrivhus eller att täcka frösådden med plast. Men så fort de första bladen börjar visa sig, blir plantorna känsliga för fukten och kan ha det lite svalare. Se då till att luftcirkulationen är god genom att göra hål i plasten och vädra drivhuset.



När ska man börja så fröerna?
Fröer från växter som behöver tid på sig att hinna utvecklas under säsongen, måste sås och förkultiveras (förodlas) inomhus tidigt på året. Februari - mars är en vanlig period för de flesta växter som ska förodlas, och vissa ännu tidigare (t ex olika chilisorter). Det brukar stå på påsen när det är lämpligt att börja. Då plantorna ska sättas ut måste risken för frost på nätterna vara över. Det kan man inte veta med säkerhet redan under vintern, men räkna tillbaka veckorna för plantans utveckling på ett ungefär från hur det brukar vara i ditt område.
Tips: Det är ingen idé att börja för tidigt. Då blir plantorna bara långa och rangliga, och man får svårt att få plats för allt större växter.
Så sår man fröer i krukor
Såkrukorna ska ha dräneringshål i botten, så att överflödigt vatten kan rinna ut och för att de även kan vattnas underifrån. Krukorna ska vara rena om du använt dem till sådd tidigare. Hygien är viktigt! Du undviker sorgmyggor och andra sjukdomar om du använder färsk såjord. Använd köpt såjord eller blanda din egen (se filmen nedan). Planteringsjord och blomsterjord kan gå, men innehåller mer näring som kan hämma fröerna. Genomvattna jorden med stril eller duschflaska så att den blir genomfuktad innan du sår. Då slipper du se fröerna flyta upp och iväg.
Så några fröer av varje sort av små sorter, och max två av varje av större fröer i varje kruka om det är småkrukor. (Skulle man sätta för många fröer och alla utvecklas, kan man omplantera dem eller så klipper man bara av de som är sämst utvecklade.) I en större odlingslåda kan du bredså, det vill säga strö ut fröerna jämnt över ytan. Om du vill så flera sorter i samma låda – gör avgränsningar mellan de olika sorterna, till exempel genom att sticka ner bitar av kartong mellan ”avdelningarna”.
Små fröer behöver bara täckas med ett tunt lager jord, medan större fröer ska tryckas ner en bit i jorden. Det finns även fröer som bara läggs ytligt på jorden. Läs på fröpåsen för anvisningar om sådjup. Många använder vermikulit eller sand som man lägger i ett lager ovanpå frösådden. Det finns många olika erfarenheter om vad som fungerar bäst och för vilka växter. Vanligast har man täckning för att förhindra sorgmyggor, för att fukten inte ska avdunsta så snabbt, men även för att det inte ska bli för blött och växa mossa på toppen.
Jämn vattning är viktig för frösådden
Det är viktigt att sådden inte torkar ut. Vattna försiktigt med stril. Eller ännu hellre, ställ dina såkrukor på ett fat och vattna underifrån. Vänta med att tillsätta näring i vattnet till ca tre veckor efter omskolningen.



Omskolning – plantera om frösådden
När plantorna vuxit till sig så mycket att de går att hantera planteras de om (omskolas) i större krukor. Den tunna stjälken är känslig, så håll dem hellre försiktigt i bladen. Den här gången kan man använda gödslad jord som blomjord eller planteringsjord. Flera plantor kan behöva omskolas två gånger allt efterhand som de växer.
Utplantering av småplantorna
Det ska som sagt vara helt frostfritt innan man börjar plantera ut. Plantor som stått inne i varm, ombonad miljö kan få en chock när de planteras ut. Därför bör man avhärda dem gradvis. Ställ ut krukorna på dagarna, men inte i direkt solljus, som är minst lika farligt som frost. Ta in dem under natten. En veckas avhärdning brukar räcka.
När det inte går som man tänkt med frösådden
Att så fröer brukar vara mycket givande. Ibland går något snett, och då ska man inte tappa modet. Här finns en problemlösarguide så att man lär sig av sina misstag och hoppar upp på hästen igen.
Hålla ordning på frösådderna
På nolltid har man blandat ihop vad som är vad. Märk upp sådden direkt med växtetiketter. I trädgårdsbutiken finns praktiska trä- och plastetiketter som går att skriva på och som man sticker ner i krukan. Du kan även tillverka egna etiketter. Kika i vårt galleri med växtetiketter.



En annan sak man bör göra är att notera när olika fröer har såtts och räkna ut hur lång tid innan utplanteringen som man ska börja så. Här finns ett såschema att ladda ner och instruktioner hur man använder det.
Har man även köpt väldigt många fröer och ska så i omgångar kan man behöva organisera sin fröförvaring. Här är några olika system att välja mellan: Förvara fröer rätt – 7 sätt att organisera fröer.
Frösådd och förodling i korthet:
1. Ta reda på utvecklingstiden för att starta i tid (ofta på fröpåsen).
2. Använd såjord, vattna igenom jorden och följd råden för sådjup på påsen.
3. Innan fröerna grott – ställ varmt och gärna täckt för hög luftfuktighet.
4. Efter groning – ställ svalare och öka luftcirkulationen. Nu när bladen visar sig vill frösådderna ha mycket ljus.
5. Vattna jämt, gärna underifrån och låt inte jorden torka ut.
6. Omskola i mer näringsrik jord när först bladparen etablerat sig.
7. Utplantera först när risken för frost är över.
8. Enklare att hålla reda på hela sådden genom att föra ett såschema.
FOTO: Colourbox, Istockphoto
Mer om fröer och sådd:
Så i pallkrage – förbereda för vårsådden