Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltomtradgard i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Förvara fröer rätt – 7 sätt att organisera fröer

Våren kommer med frökatalogerna och vips har man köpt på sig långt fler fröpåsar än man hade planerat. Tillsammans med tidigare säsongers fröer som inte blev sådda, så kan det bli en rejäl samling. Här är tips på hur man kan organisera och förvara sina fröer på smidiga sätt.

1. Fröförvaring i pärmar och album

Fröförvaring i pärmar och album

Bildkälla

Skaffa en rejäl pärm, gärna med lite extra stora bågar. Det finns hur många olika plastfickor som helst i pappershandeln, både för foton, men även för olika samlare. Välj de som passar dig. Många som förvarar sina fröer i pärmar tipsar om att bunta ihop flera påsar av samma sort i en gemensam ficka. Öppnade fröpåsar försluts med gem.

2. Tillverka egna fack till lådor

Lådor finns det gott om, det jobbiga är när det blir oordning och allt ligger huller och buller i botten av lådan. Det ska vi råda bot på med hjälp av helt vanlig papp, som man kan ta från en tjock förpackning och skära till.

Så här ser de färdigtillskurna bitarna ut, som sedan ska bilda fack i lådan. Den undre långa biten delar i detta fall av en skokartong mitt i på längden. De två kortare är tvärbitar som bildar facken. Notera att man gjort upphöjda flikar, här är vart annan på mitten och vartannan har två på sidorna. Flikarna är till för etiketter.

1. Ta mått på längden och lägg till 1,5 cm på varje sida för ett invik. Invikningen är helt enkelt till för att det ska bli stabilare.

2. Markera ut mitten på längden längs långsidan. Klipp sedan upp hack in till mitten från ovansidan. Avstånden mellan hacken är hur djupt ett tänkt fack kommer att bli (men du behöver inte sätta tvärbitar i varje om du ibland vill ha ett djupare fack, då hoppar du bara över ett hack).

3. Gör likadant med tvärbitarna. Mät bredden pluss 1,5 cm på varje sida för invik.

4. Hälften av tvärbitarna ska ha en flik i mitten och hälften två på sidorna, som de övre bitarna på bilden.

5. Markera ut mitten och mitten. Klipp sedan upp ett enda hack nerifrån.

6. Nu är det dags att montera först den långa mittenbiten, sedan träs tvärbitarna. Om det är för trögt, breddar du bara flikarna lite grann med hjälp av saxen.

Det helt färdiga resultatet till just den här lådan och de snygga etiketterna på sina flikar syns i artikelns startbild.

Bildkälla

3. Lådfack av gamla mappar

Bildkälla

Istället för fack som i exemplet ovan, kan man klippa itu register av stabilare kartong. Voila! Så har man fack med färdiga flikar. Välj en låda där fröna kan stå upp på höjden, för att lättare kunna bläddra i sortimentet.

4. Stora lådan för mycket fröer

Bildkälla

När man har riktigt många fröer, men inte vill ha flera lådor, kan de lådor som går att förvara under sängen vara en lösning. För att bringa ordning har de här gjort fack och avdelningar med hjälp av samma teknik som i exempel 2.

5. Lådor i lådan av gamla kartonger

Ett alternativ till att göra fack, är att skära till mindre förpackningar och ställa dem i en större. Här har de målat de återvunna förpackningarna.

Bildkälla

6. Fröförvaring i plastlådor

När man har tjocka fröförpackningar med många fröer eller bönor och ärter som är skrymmande, så räcker inte smålådor med fack till. Då tipsar storodlare om att förvara i ziplock-påsar med etiketter, och sedan i plastlådor. Dessa återförslutningsbara påsar är plattare än vanliga fryspåsar. Plastlådorna går att förvara i kylskåp, så håller fröer/bönor längre.

Tips: Släng in en silicapåse i lådan för att hålla borta fukten. Silicapåsar är de små påsarna med små kulor i som du ofta hittar i förpackningar för väskor och skokartonger mm.

Bildkälla

7. Sortera frösamlingen på olika sätt

Exempel på indelningar av grupper för att underlätta sortering:

Alt. 1 – utifrån växtgrupp

tomater

chili

gurkor

pumpor (+ zucchini, squash)

sallat (+ annat bladgrönt)

baljväxter (bönor och ärter)

lökar

kål

rotsaker (morot, rädisor, rovor, rödbetor)

kryddor

blommor

Alt. 2 – utifrån när man sår

tidig försådd

tidig direktsådd

försådd säsong

direktsådd säsong

vintersådd

månad-för-månad

Alt. 3 – utifrån växtföljden (grupperna beror så klart på hur många skiften man har)

Skifte 1: baljväxter

Skifte 2: kålväxter

Skifte 3: rotfrukter

Skifte 4: potatis (i denna grupp ingår bondbönor, sallat, rädisa)

Mer om fröer och sådd:

Fröer – om sådd och förodling inomhus

Problemlösarguide för sådd

Så i pallkrage – förbereda för vårsådden

Släng inte gamla fröer – testa grobarheten först!

Planera din köksträdgård – gör en planteringsplan