Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltomtradgard i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Anna Omelchenko

Förläng sommaren - kändisarnas tips!

Semestern kanske är slut – men sommaren fortsätter. Vare sig du lämnat din trädgård eller just kommit hem till den. Vi frågade några trädgårdsvänner hur de njuter av sommaren – hela säsongen!

Viveca Lärn, författare:

– Så här års njuter jag för fullt av fuchsian, som nu tar riktig fart och kommer att vara vacker ända in i november här på Orust. Jag köpte sticklingar i februari, som jag planterade om ett par gånger under våren, och i maj satte jag ut dem i stora terrakottakrukor. De är otroligt snälla och tål både storm, sol och torka i måttliga mängder. När de blommat klart tar jag in dem för vinterförvaring, men hittills har jag inte lyckats hålla dem vid liv.

Ulrika Falk, chefredaktör på Allt i Hemmet:

– Fina lyktor, filtar och kanske en infravärmare gör att man vill vara ute långt in på hösten. Sitta i värmen från grillen med något varmt och skönt på fötterna…

Och så gäller det att laga mat som man blir varm av. Just nu satsar jag på en kryddig morotssoppa på billiga och bra höstmorötter som jag kokar med ­kokosmjölk, lime, vitlök och koriander och mixar till en helt underbar sensommarsoppa.

Bella Linde, redaktionschef på Sköna hem:

– Jag njuter just nu av min rödbladiga japanska lönn som står i en kruka på terrassen. Den är vacker långt in på hösten och när vintern kommer klär jag in den i något isolerande material, exempelvis säckväv, så klarar den sig över vintern.

Krukor och saker i grova material: rostigt stål, säckväv och korg känns extra rätt på uteplatsen så här års.

Hannu Sarenström, författare, fotograf och trädgårds inspiratör:

– Jag njuter som allra mest av mina solhattar. Jag älskar variationsrikedomen hos dem: rosa, gula, små, stora… lättodlade är de också! Sedan tycker jag att alla borde jaga ­vita skogsastrar om man inte redan har sådana. Jag har ett myller av dessa små vita skapelser som blommar hela september.

Jag älskar också att vara ute och pyssla i trädgården just nu, även om det är kyligt. Universalmedlet är långkalsonger! Nu gör jag allt som jag inte orkar på sommaren: flyttar om i rabatterna, gräver ner gödsel – jag har så många lökväxter, så det kan jag inte göra på våren – målar staket… jag gör lite höstfint helt enkelt!

Bo Rappne, trädgårdsmästare och tv-profil i TV4:s Äntligen hemma:

– Det är enkelt, jag har ett stort växthus! Med stensatt golv i svart skiffer, ­superfint! På kvällen när det blir lite kallt och fuktigt därinne tänder jag levande ljus i kandelabrar, det räcker för att luften ska torka upp och för att det ska bli varmt och mysigt bland gurkorna och tomaterna. Sedan dukar vi bordet därinne med en fin duk och dricker ett glas vin och äter lite god mat. Där ryms tio personer men då är det lite trångt. Sedan går man ut och pinkar i någon buske och när man går tillbaka mot växthuset ser det ut som i en Gevaliareklam, haha.

Annars tycker jag dahliorna är helt fantastiska så här års. De blommar fortfarande storartat och har hunnit bli nästan som buskar. Knipsa av de blommor som ser vissna ut så blommar de på ännu bättre.

Läs mer om hur du förlänger sommaren i din trädgård med Fräscha upp vid entrén.