Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltomtradgard i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Picasa

Förläng sommaren - fräscha upp vid entrén

Ge inte upp trädgården bara för att sommarblommorna vissnat. En städad, lummig entré gör att hela trädgården ser mer välkomnande ut – både för dig och dina besökande vänner.

Sopa bort löv och annat skräp som blåst ner vid entrén.

Kantskär eventuellt gräs längs grusgången eller den stenlagda gången som leder fram till ditt hus. Det ser genast mycket prydligare ut. Gör gärna detsamma med dina rabatter och planteringar. Fina, raka kanter längs gångar och planteringar gör att hela trädgården ser mer omskött ut. Bra redskap för kantskärning är till exempel en kantspade, en hjulhacka eller en trädgårdsmaskin med utbytbara redskap (kantskärare eller jordfräs) som man kan montera av och på.

Om du har en grusgång – kratta den. Eller rensa bort ogräs mellan stenplattorna.

Ta bort alla onödiga prylar – hinken med ogräsrens som står kvar på tomten, stövlarna och träskorna vid dörren, barnens leksaker som ligger utspridda vid och omkring infarten. Ställ dit fina blomkrukor istället.

Snygga till vildvuxna, yviga buskar och träd genom att till exempel ta bort åldrade, skadade eller döda grenar, grenar som korsar varandra och för lågt sittande grenar. Fördelarna med att beskära nu är bland annat att det är lättare att se vilka grenar som bör tas bort. Bra redskap är en sekatör och en bågsåg eller en gren-såg. Underhållsbeskärning i juli, augusti och september (JAS-beskärning) passar de flesta träd och buskar.

Ryck upp döende eller döda sommarblommor. Fyll istället tomrummen i rabatterna med fräsch höstfägring, t ex alunrot i härliga färger eller astrar.

TEXT: Liselotte Lundström

Läs mer om hur kända trädgårdsprofiler förlänger sommaren: Så här förlänger vi sommaren.