Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltomtradgard i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Kan vi flytta vindruvan?

Måste jag köpa en ny vindruva eller kan jag flytta den gamla? När är bästa tiden?

Svar: Det är lättare att flytta unga plantor är äldre. En vinstock som bara är några år gammal brukar kunna flyttas utan problem. Då får man med mer unga sugande rötter när man gräver en rotklump. En vinstock som stått i flera år på samma ställe är mycket knepigare. Rötterna går djupt och förgrenar sig, och det är svårt att gräva så att man kan frilägga sugrötterna som oftast är både djupt ner och långt bort från plantan. Får man bara med sig gamla rotstockar är det dömt att misslyckas, men man vet inte förrän man provar.

Tidpunkt är kritiskt. Det finns de som lyckats omplantera unga plantor under vår och sommar, men inget jag rekommenderar då vin lätt savar och kan blöda ihjäl om man skadar rötter (och grenar) under denna period. Försök hellre senhöst eller mycket tidig vårvinter. Marken måste så klart gå att gräva i, men plantan ska inte ha vaknat än för att bilda ny grönska. Därför kan man inte ge en generell tidpunkt som gäller för hela landet. Sträva efter viloperioden, tiden då det även är lämpligt att beskära grova grenar.

Beskär samtidigt in grenverket grovt. När plantan är omplanterad ska den fokusera på ombildning av rötter. Om du har fina gröna årsskott, kan du passa på att ta sticklingar. Vattna rejält i gropen före och efter plantering.