Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltomtradgard i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Så flyttar och planterar man pioner – dela rötterna för nya plantor!

Hur ofta har man förköpt sig på vackra pioner och sedan panikplanterat dem på första bästa plats? Men lugn, det går bra att flytta pioner, även gamla och stora plantor. Bästa tiden är på hösten, när bladen börjar gulna lite. Passa på att dela rotknölen och få fler pionplantor.

När flyttar man pioner?

När bladverket på luktpionerna börjar att vissna ner på hösten är en lämplig tid. Då har man hunnit njuta av blomningen, plantorna har satt sina frön och börjar förbereda sig för vintervilan. Nu går det bra att klippa ner bladverket, så att det inte är i vägen vid uppgrävningen. (Även buskpioner kan flyttas på hösten, men på dem beskär man inte bladverket.)

Det går givetvis att flytta pioner även på våren, bäst innan bladen börjat skjuta upp. Pionplantan klarar sig, men det finns risk att ju längre man väntar på våren, så blir det på bekostnad av årets blomning.

Så flyttar och planterar man pioner:

1. Flyttar du pionplantan på hösten kan du först skära ner bladverket, för att enklare komma åt att gräva.

2. Gräv en bit utanför, så att du får med så mycket av rotklumpen som möjligt.

3. Om inte spaden knipsat av längre rotdelar, så kan du passa på att kapa in några själv med hjälp av en kniv eller sekatör. Detta stimulerar nytillväxt, speciellt hos gamla pionplantor som stått stilla och stampat ett tag.

4. Tänk till innan du plantera pionen på sin nya plats, för de är inte överförtjusta i att flyttas runt. Nu vill den gärna stå i några år på samma plats innan du gräver upp den igen.

5. När du planterar luktpioner, se till så att de inte kommer för djupt ner. De nya årsskottsknopparna får aldrig komma djupare ner än 5 cm. Då finns det risk för att plantan ruttnar eller att blomningen uteblir. Svårare än så är det inte.

6. Lägg gärna över ett lager löv för att skydda plantan över vintern. Skyddslagret kan tas åt sidan efter att frostrisken är över.

Dela pioner – få fler plantor

Passa på att dela rotklumpen om den är stor, och få flera pionplantor. Spola rent rotklumpen, för att bättre se alla rotknölar, innan du delar. Se till att få 3-4 nya skott på varje ny del, och en bra andel rotknölar. Kapa med hjälp av vass sax, kniv eller spade. Plantera precis som i punkt 5–6 ovan.

FOTO: Colourbox

Mer om pioner:

Pionskötsel bästa tipsen

Bli förförd av pioner

8 stöd för pioner och perenner

3 sätt att beskära och trimma en trädpion (film)