Gräsmatta på rulle – så funkar det att anlägga en "färdig" gräsmatta!

Att anlägga en "färdig" gräsmatta från rulle sparar så så mycket tid och arbete! En gräsmatta på rulle kan kosta upp till 10 gånger så mycket som en sådd. Därför gäller det att göra rätt från början.

Fördelar med "färdig" gräsmatta på rulle

Förutom det mest uppenbara – att man har en färdig gräsmatta direkt efter att man rullat ut gräset – minskar man riskerna för att det ska bli en ojämn sådd, och fåglarna kan inte äta upp sådden. Man slipper att rensa ogräs i tid och otid, för att mattan redan är tät, medan det tar upp till två år för en sådd gräsmatta att bli lika tät och slitstark som en utrullad.

Köp allt du behöver till gräsmattan från webbutiken!

Anlägga färdig gräsmatta på våren eller hösten?

Både våren och hösten lämpar sig för att anlägga färdiga gräsmattor från rulle. Hösten är absolut bästa tiden då vädret är svalare och fuktigare, och det blir lättare att sköta vattningen av den nylagda gräsmattan. Med det sagt går det att anlägga en gräsmatta även under högsommaren, men bered dig på att vattna, vattna, vattna!

Förberedelserna för att anlägga en färdig gräsmatta på rulle är A och O för att lyckas.

Innan man rullar ut en gräsmatta

Man får inte fuska med förarbetet, för annars kommer inte gräsmattan att utvecklas som den ska. Platsen för gräsmattan måste vara väldränerad. Luckra upp och bearbeta jorden ner till ett djup av ca 30 cm. Marken måste rensas helt fri från ogräs, rötter, stenar och jordklumpar. Fräs eller kratta ner ett fem centimeter tjockt lager torvmull samt grundgödsla samtidigt med färdigbrunnen och ogräsfri trädgårdskompost.

Nu är det viktigt att ytan görs jämn, så att den färdiga gräsmattan får ordentlig kontakt med jorden. Kratta och packa gärna med en gallervält. Äger du ingen kan du trampa. Det ska kännas fast och man ska inte sjunka ner när det är klart. Vattna gärna ytan några gånger så att jorden verkligen sätter sig.

Nu är det dags att beställa gräset. Det kan vara klokt att kolla med företaget innan förarbetet görs – hur och när de levererar. Gräset ska rullas ut inom ett dygn för bästa resultat, så det gäller att planera.

Gräsmatta på rulle torkar snabbt. Plantera inom ett dygn. Vattna och skugga gräsrullarna vid behov.

Så rullar man ut färdig gräsmatta

Gräsrullarna som levererat ska helst stå i skugga och får inte torka ut innan man lägger ut dem. Innan man börjar ska marken vattnas med en fin stråle, så att det blir fuktigt men inte dyblött. Alla gräslängder rullas ut från samma håll, så att växtriktningen blir densamma. Börja vid en rak kant. Alla skarvar ska läggas tätt ihop och ha kontakt, men utan att överlappa.

Lägg ut rullarna i förband, så att skarvarna hamnar omlott (som tegelstenar). I princip ska man ta den skarv som blev över i änden efter att man lagt ut den senaste raden och börja nästa rad med den, innan du tar nästa hela längd. Detta för att undvika att gräsmattan ska röra sig och skapa långa sprickor. Skär kanterna med vass kniv, men spara finjusteringar till slutet. Det är bättre att prioritera att rullarna kommer på plats så snabbt som möjligt.

Skona gräsmattan genom att lägga ut en träskiva, och kliv inte på den bara jorden.

Undvik att gå på den förberedda nakna jordytan. Jobba istället utifrån det utlagda gräset. Du undviker knä och fotavtryck genom att skjuta en papp- eller träskiva framför sig. När hela gräset är utrullat ska man trycka till gräsmattan så att rötterna verkligen får kontakt med jorden. Använd gallervälten igen, alternativt platta med baksidan av en kratta eller trampa.

Tips: I slänter glider gräsmattan lätt iväg. Undvik detta genom att fästa tätt med blomsterpinnar rakt igenom och ner i marken.

Skötsel av nyanlagd gräsmatta

Vattna igenom gräsmattan ordentligt så fort den är utrullad. Fortsätt sedan att vattna igenom de närmaste 2-3 veckorna. Det är viktigt för att rötterna ska etablera sig. Under denna tid ska man helst inte kliva runt på den känsliga gräsmattan.

Tips: För att få en uppskattning om hur mycket man ska vattna, kan man lyfta på ett hörn och se om jorden under är fuktig.

Vänta med att klippa gräset tills det nått en höjd på 6-8 cm. Det ska helst inte klippas än 4 cm. Passa på att gödsla, för att gynna en snabb tillväxt.

Vattna gräsmattan ofta och mycket de första veckorna, så att rötterna kan etableras i jorden.

Färdig gräsmatta i 5 steg:

1. Förbered marken genom att luckra ner till 30 cm och rensa från ogräs och sten.

2. Luckra ner torvmull och gödsel, samt platta till ytan med gallervält.

3. Vattna jorden innan du börjar rulla ut längderna i förband. Viktigt att kanterna får kontakt, men inte överlappar.

4. Skär till ytterkanterna med kniv, och platta till den utlagda gräsmattan.

5. Vattna igenom och fortsätt att vattna i 2-3 veckor, så att gräsmattan aldrig torkar ut helt.

FOTO: Colourbox, Istockphoto

Mer om gräsmattor:

Reparera gräsmatta – 5 snabbfix för gammal och skadad gräsmatta

35 snygga idéer för gräsmattor

5 sätt att bekämpa mossa

Gödsla gräsmattan rätt