Experternas frö- och såtips
Erfarna odlare delar med sig av sina bästa tips. Här finns även en lång lista på länkar till fröfirmor. I Allt om Trädgård nr 3/10 finns årets stora Fröspecial med årets frönyheter.
”Ringblomman kan sås både tidigt och sent”
Gustav Mandelmann. Foto: Andreas Hillergren, SvT
Gustav & Marie Mandelmann, som driver ekologiska Mandelmanns trädgårdar i Skåne.
– Rödbeta är perfekt för nybörjaren, den gror fort och ett starkt plus är dess avvikande röda hjärtblad som starkt skiljer sig mot ogräs vid rensningen. Sår man för tätt kan man äta upp de bortgallrade smårödbetorna. De är jättegoda.
– Ringblomman är enkel och underbart vacker och dessutom ätlig. Den kan sås både tidigt och sent, i juli – augusti, för vackra buketter i höstmörkret. Lätt att ta eget frö från.
– För de mer erfarna rekommenderar jag kronärtskocka. Så den tidigt, gärna i februari, i krukor. Prova olika former som runda och spetsiga och röda/violetta. Vackert i planteringar och på tallriken. Det är dessutom chans att den blir flerårig i de lägre zonerna.
Prova också lavendel. Så den i februari, ställ ut lådan i trädgården; det får gärna snöa på den. Efter tre veckor tar du in den i växthus eller drivbänk. Man får många friska och frodiga moderplantor. Glöm inte att det finns många olika spännande sorter, inte bara ’Hidcote Blue’.
Gå Allt om Trädgårds webbkurs:
”Stora frökursen – odla från frö”!
”Vi är förtjusta i mörka växter”
Ulla Hedmalm.
Ulla Hedmalm på Rara Växter.
Vilket är ditt bästa såtips?
– Att inte börja för tidigt med förkultiveringen. Om du inte har växtbelysning så vänta tills det naturliga ljuset är tillräckligt, i slutet av mars, annars får du problem med långa rangliga plantor. Blir plantorna rangliga kan man plantera dem djupare vid omplantering; rotanlag finns upp till hjärtbladen.
Tänk på att allt inte behöver sås på våren. Man är ofta som mest sugen då, men till exempel bienner, (tvååriga växter), kan sås utomhus under sommaren, och de flesta perenner kan sås i kallbänk under höst och vårvinter.
Vad satsar Rara Växter på i år?
– Grönsaker, för där är det stor efterfrågan. Men även vallmo, aklejor, fingerborgsblommor och luktärter som alla tillhör våra personliga favoriter.
Själv är jag mycket förtjust i mörka växter, som fjädervallmo ’Black Swan’. En annan kandidat är fingerborgsblomma ’Pam’s Split’.
”Riktigt små frön ska ha ordentlig kontakt med jordytan”
Eva Rönnblom.
Eva Rönnblom, Allt om Trädgårds expert.
– Bra frön för den som inte är så van är rosenböna, ringblomma, indiankrasse och prydnadspumpa. Det är frön som är lätthanterliga och gror lätt. Många tycker att det är svårt att få riktigt små frön som till lejongap, kantlobelia och heliotrop att gro. De fröna, plus många andra riktigt små frön, är ljusgroende och ska bara tryckas fast mot genomfuktad såjord. Har de bara ordentlig kontakt med jordytan, som ska hålla jämn fuktighet, så gror de också snällt.
Och så en riktig utmaning – frö av papegojblomma, pistasch och stäpplilja kan faktiskt vara lite svårflörtade. Men trägen vinner och vackert blir det.
”Bindsallad är snabbväxande och riktigt god!”
Lena Israelsson.
Lena Israelsson, trädgårdsjournalist och författare.
– Plocksallad är lättast, förslagsvis den rödbladiga och mycket vackra ’Red Salad Bowl’. Lika lättodlad är ’Little Cos’, en bindsallad (kallas romansallad i matbutiken) i miniformat. Snabbväxande och riktigt god!
Vill man ha något avancerat tycker jag att man ska prova att odla paprika på friland. Varma somrar funkar det bra. Är vädret sådär, ja, då är det sannerligen en utmaning. Men det går hyfsat om man håller odlingen täckt med odlingsväv eller plast. Det gäller också att välja tidiga sorter, som ’Lipstick’, ’Zlata’, ’Healthy’ eller ’Ferenc Tender’, som alla har ett par veckor kortare utvecklingstid än vanlig paprika.
”Trädgårdsmålla är en favorit”
Camilla Plum
Camilla Plum, ekologisk odlare, författare och tv-profil.
– Röd trädgårdsmålla Atriplex hortensis ’Rubra’ med sina vackra rödlila blad är en favorit. När bladen är späda är de goda att ha i sallad, dessutom är de väldigt snygga. Smakar ungefär som spenat. Plantan självsår sig om man låter fröna mogna. Sedan finns det många olika spännande sorters basilika, som ’Vanilla Spice’, kanelbasilika och limebasilika, som inte kan köpas som färdiga plantor utan bara i fröform.
”Jag är svag för vinter-squash!”
Johnny Andreasson.
Johnny Andreasson, Runåbergs fröer.
Ditt bästa såtips?
– Att inte ha för bråttom. Har man inte rätt belysning eller rätt värme, så är det nästan bättre att vänta tills det blir tillräckligt varmt att så utomhus direkt.
Vad satsar ni på i år?
– Två nya sorters paprika, och två nya sorters tomater, en ny chili och även en ny rysk squash, som mognar tidigare än allt annat vi testat.
Har du någon personlig favorit?
– Jag är svag för vintersquash, de växer så bra här i Sverige. De är vackra att se på och fantastiska att äta. Många känner till sommar-squash, men inte så många känner till vintersquashen.
”Tänk på var växten kommer ifrån”
Rune Brand
Rune Brand, Örtagårdens plantskola.
Vad är ditt bästa såtips?
– Köp bra såjord, och täck inte fröet med ett för tjockt lager. Jorden ska hållas jämnt fuktig. När plantorna blivit 2 – 3 cm är det bra att plantera om dem. Sätt ut plantorna när nattemperaturen ligger på 10 – 12 grader. Tänk på ursprungsmiljön, exempelvis trivs inte tomater från Sydamerikas djungler om det är för kallt.
Vad satsar ni på i år?
– Tomater. Vi börjar med cirka tjugo olika sorter, och utökar sedan efter hand. Vi är väldigt intresserade av matlagning, och har alltid satsat stort på chilipeppar.
Har du någon personlig favorit?
– Stora, söta bifftomater! Men också små delikata cocktailtomater.