Skatta rabatten - dela perenner

Att dela perenner är ett praktiskt och billigt sätt att skaffa fler plantor. Många växter måste föryngras genom delning. De växer och blommar bättre om man delar och planterar om med fyra till fem års mellanrum.
Allt om Trädgård

De flesta perenner, utom de med pålrot (till exempel akleja, jättevallmo och brudslöja), kan delas.

Dela helst sommar- och höstblommande perenner (t ex astilbe, höstflox, rudbeckia, funkia och de flesta perenna astrar) på våren och vårblommande (t ex bergenia, sockblomma, spetsmössa, smörboll och olika vivor) sensommar till höst. Då stör du blomningen minst. Förbättra och förnya jorden med väl förmultnad kogödsel och kompostjord innan du planterar om. Då får de nya plantorna en fin start efter omplanteringen.

Vattna ordentligt innan du gräver upp plantan, så går det lättare. Välj gärna en molning dag, så att inte rötterna stressas av uttorkning. Det finns olika typer av rotsystem och olika metoder att dela. Man kan dela med händerna, klippa, skära, hacka och såga. Använd alltid rena och vassa verktyg. Och använd inte din dyraste sekatör, för den lär bli slö av jorden. Huvudregeln är att det alltid ska finnas rejäla vattensugande rötter och helst något grönt upptill på varje del som skärs av. Sätt de nya plantorna i jord så fort som möjligt och vattna direkt.

Tips: Hinner du inte sätta ut plantorna eller kruka dem direkt, så kan du jordslå dem. Det innebär att du lägger plantan ner på sidan, men öser jord över rötterna. Då stressas de inte lika mycket som om de vore helt blottade för luft och ljus.

Läs mer om delning av perenner under Sådd och förökning i faktabanken. Du hittar dina perenner under respektive begynnelsebokstav.

Läs om Piondelning i faktabanken.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr + sekatör från Fiskars & handskar från Tegera för endast 179 kr. Köp nu!