Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltomtradgard i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Dela och flytta rabarber

Få fler plantor och sortäkta genom att dela rabarberns rot. Var inte rädd för att gräva upp och testa. En frisk äldre planta tål en hel del. Viktigt är att låta den nya eller flyttade plantan etablera sig innan man skördar.

Bästa tiden att flytta rabarber

Rabarberplantor kan bli gamla, men de kan behöva föryngras. Ungefär vart femte till sjunde år ska rabarberplantorna delas och planteras om för säker och god framtida skörd. Detta görs bäst på våren eller hösten när roten är i vila, och plantan störs minst. Det är även bästa tiden för att flytta rabarberplantor.

Gräva upp rabarber

Innan uppgrävning kan det underlätta att vattna igenom jorden ordentligt. Speciellt om det varit torrt ett tag. Gräv djupt med spade ca 20 cm runt rabarberplantan. Så småningom lossnar rotklumpen. Lyft ut rabarbern ur växthålet och skölj den, så att du kan se hur rotdelarna sitter ihop.

Rabarber redo att föryngras. Dela plantorna vid flytten.Rabarber redo att föryngras. Dela plantorna vid flytten.Rabarber redo att föryngras. Dela plantorna vid flytten.
Rabarber redo att föryngras. Dela plantorna vid flytten.

Så delar man rabarber

Varje ny rabarberplanta måste ha minst en bit rot och en knopp, men det går bra att dela i större delar. När man delar i mindre delar kan en morakniv vara bästa redskapet, för större precision. Annars kan man använda en vass spade. På hösten är knopparna lätta att hitta eftersom det sitter en längst ner på varje skaft. På våren är knopparna gömda under mörka knoppfjäll och syns inte tydligt förrän de sväller.

Plantera rabarber

Luckra upp jorden djupt på den nya planteringsplatsen, så att det finns plats för de nya rötterna att utvecklas. Blanda gärna i rejält med kompost eller näringsrik planteringsjord på påse. Om du planterar på våren kan du blanda i lite bränd kogödsel i gropen, annars väntar du med gödsling till våren. Plantera rotbitarna så djupt att knopparna hamnar på samma höjd som jorden, eller sticker upp lite grann. Annars finns risk för att stjälkfästet blir blött och ruttnar. Höstplanterad rabarber kan vinterskyddas genom täckning med ris.

Tips: Skörda inte första säsongen från en nyplanterad rabarber. Även om det kommer massa blad, så är det bättre om kraften går till rotbildning och etablering istället för att bilda ny bladmassa. Dela därför inte alla äldre plantor samtidigt. Se istället till att ha en mix av både yngre och äldre individer för att alltid kunna skörda rabarber.

FOTO: Colourbox

Mer om rabarber:

Odla rabarber – barnsligt enkelt!

Så odlar man glasrabarber

Rena rama rabarbern