Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltomtradgard i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Phanuwat Nandee / Colourbox

Använda gamla fröer?

Jag har av misstag haft en låda med fröpåsar, mest grönsaker, stående i kallväxthuset över vintern. Är de fröerna förstörda nu, eller kan jag så av dem?

Svar: Många gamla fröer är livskraftiga i många år om de bara står torrt. Fröer kan klara frost utan problem, men en förutsättning är att fröerna har varit torra hela tiden. Om de har blivit blöta och frusit kan de ha blivit förstörda. För att få reda på om de klarat sig kan man göra ett groningstest på dem.

Groningstest

Lägg några frön på ett blött papper eller i en melittapåse och lägg i en plastpåse i rumstemperatur. Efter några dagar ska fröna gro. Grobarhet räknas i procent, och allt över 50 procent räknas som okej grobarhet. Det finns en bra tabeller i äldre facklitteratur för köksträdgårdar, som visar hur många dagar och vilken temperatur olika frön gror i. Kolla även på fröpåsen vad som rekommenderas för sådd. Vissa fröer kräver mörker andra ljus för att gro.

Stora fröer av lite exotiska växter som gurka, bönor och squash kan fara illa av att frysa, men normalt ska faktiskt torra fröer förvaras kallt, helst i kylskåp.

Frön som grott i grobarhetstestet går så klart att använda om du sätter dem i en såkruka direkt. Var försiktig och använd gärna pincett, för att inte skada den känsliga rotbiten.