Anlägga ny gräsmatta på rulle eller genom att så

Anlägga gräsmatta kräver ett bra förarbete, bland annat måste ytan vara garanterat ogräsfri. Man kan så en gräsmatta eller rulla ut. Båda metoder har fördelar. Läs och välj hur du vill anlägga din gräsmatta.

Anlägga gräsmatta genom sådd eller rulle

Antingen du väljer att så eller att rulla ut färdig matta på rulle, gäller det att inte fuska med underarbetet. Förarbetet är det samma för båda metoderna.

Förberedelserna för att anlägga en gräsmatta är A och O för att lyckas. Jorden måste vara ogräsfri!

En ny gräsmatta anlägger du bäst under våren eller under tidig höst. Ofta är höstarna svalare och fuktigare vilket minskar behovet av vattning. Om du anlägger ny gräsmatta under våren är det viktigt att du passar noga med vattningen så att de groende gräsfröna inte torkar bort. Nu för tiden blir det allt vanligare att rulla ut ”färdig” gräsmatta.

Det billigaste sättet är dock fortfarande att så sin egen gräsmatta. Det är viktigt att man inte slarvar bara för att man rullar ut färdig gräsmatta – då kommer man bara att misslyckas och man får börja om från början i alla fall.

Så gräsmatta är billigast, men tar lite längre tid. Nysådd som utrullad gräsmatta är känslig och ska inte beträdas en tid efter anläggning.

Köp allt du behöver till gräsmattan från webbutiken!

Så gräsmatta så här:

1. Förbered ytan genom att ta bort allt ogräs. Bearbeta jorden ordentligt med en jordfräs och låt den därefter vila i några veckor. Under den tiden har man tid att rensa bort allt ogräs som visar sig efterhand. Då slipper man problem senare.

2. Fräs ner ett fem centimeter tjockt lager torvmull samt grundgödsla samtidigt med färdigbrunnen och ogräsfri trädgårdskompost.

3. Kratta ut ytan helt jämnt. Ta bort alla stenar, rötter och grova klumpar. Välta ytan med gallervält och vattna några gånger så att jorden sätter sig.

4. Gräsfröna ska sås en vindstilla dag. Luckra upp ytan med en kratta strax innan fröna sås ut. Dela gärna upp ytan i mindre partier så att det blir lättare att dosera fröet. Du kan så för hand eller ta hjälp av en spridarvagn om det är stora ytor. Mylla försiktigt ner fröna med en kratta. Platta till gräsmattan med en gallervält så att fröna får ordentlig kontakt med jorden.

5. Vattna! Nu är det mycket viktigt att grässådden inte torkar ut. Den första månaden efter sådd kan den nyanlagda gräsmattan eventuellt behöva vattnas varje dag, beroende av väderlek. Tänk på att planera in det om ni ska resa bort på semester under sommaren.

6. Gödsla med gräsmattegödsel när gräset vuxit upp ordentligt och blivit några centimeter högt. Klipp gräset försiktigt första gången när det blivit 6–8 cm. Klipp inte för kort! Att låta gräsmattan vara ca 4 cm högt efter klippningen brukar vara lagom första tiden.

Gräsmatta på rulle går snabbt. Se till att rullarna inte torkar ut!

Rulla ut färdig gräsmatta så här:

Färdig gräsmatta på rulle är en färskvara och måste rullas ut så snart som möjligt, helst samma dag efter det att den levererats. Gör därför förberedelserna i god tid innan.

1. Gör grundarbetet lika noga som vid sådd av gräsfrö (se punkt 1–3 ovanför).

2. Dags att rulla ut gräslängderna. Tänk på att lägga i förband så att skarvarna inte hamnar mitt för varandra. Lägg skarvarna tätt ihop och pressa samman ordentligt. Se till att vattna rejält så snart en yta är färdig. Jämna till ytan med gallervält när du är klar så att rötterna får ordentlig kontakt med jorden. OBS! Kliv aldrig på den förberedda jorden innan mattan rullas ut.

Kliv inte på den förberedda jorden. Lägg gärna ut en träskiva att sitta på medan du anlägger för att skona gräset.

3. Skär till kanter och skarvar med kniv. Spara finjusteringar till sist. Det viktigaste är att så snabbt som möjligt lägga ut de stora ytorna. Trampa så lite som möjligt på den utlagda mattan. Det tar minst 2–3 veckor innan gräsmattan fäst ordentligt vid underlaget. Under denna tid bör du undvika att gå på den.

4. Vattna! Gödsling och första klippning genomförs när gräset vuxit upp till 6–8 cm. Klipp inte för kort! En klipphöjd på ca 4 cm brukar vara lagom.

FOTO: Colourbox, Istockphoto

Mer om gräsmattor:

Reparera gräsmatta – 5 snabbfix för gammal och skadad gräsmatta

35 snygga idéer för gräsmattor

5 sätt att bekämpa mossa

Gödsla gräsmattan rätt