Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltomtradgard i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Vitt, svart och galet bland idéträdgårdarna på mässan

På Trädgårdsmässan i Älvsjö finns idéträdgårdar från vitaste vitt till svartaste svart och allt däremellan. Den galnaste trädgården är kanske den som svävar i taket? Men en uteplats för den trendige helt i svart sticker ut, liksom montern Vila i vitt, som är en harmonisk, vilsam installation.

Upside down

Vilt och vågat i Upside down trädgården. Ett försök att trotsa naturlagarna.

Många besökare stannar till och tittar upp mot taket i montern Upside down. Gräs, tulpaner, buskar, det ser ut precis som en vilken trädgård som helst, om det inte vore för att den svävar högt över betraktarens huvud. Och dessutom upp och ned. En spegel i golvet ska ge en illusion av att trädgården finns över allt.

Galet?

- Ja, jag tyckte att idén var galen nog att testa, säger Per Åhrlin, chef för Svensk Markservice. Vi ville se vad som händer om man försöker att trotsa naturlagarna. Och man kan redan se att naturens vilja är starkare än vår. Tulpanerna har börjat vända sig och strävar upp mot ljuset, så som de är menade att växa.

Per Åhrlin, chef för Svensk Markservice, tyckte att idén var galen nog att pröva.

Det är den Engelske trädgårdsdesignern Bill Wilder från Svensk Markservice som står bakom idén med en upp-och-ned vänd trädgård. Enligt Per Åhrlin är det en idé som Bill har burit på ett tag och nu lagom till mässan var det dags att sätta planerna i verket. I vanliga fall designar Bill Wilder trädgårdar åt större fastighetsägare som vill förbättra sin utemiljö. Här på mässan har han testat att ta ut svängarna lite och flytta gränserna för vad som är möjligt inom trädgårdsdesign, på ett lekfullt sätt.

Trädgårdens lilla svarta

Uteplats för den trendmedvetna.

Moderådets monter Den Lilla Svarta knep en andra plats i kategorin bästa idéträdgård, när Gröna Pennklubbens jury hade sagt sitt. Installationen är en tolkning av en modepersonlighets uterum och anspeglar på den "lilla svarta" som inom mode är en kort, elegant, svart klänning.

Juryns motivering:

En utsvävning i lyx och trendkänsla, men här finns samtidigt en genuin känsla för växterna. Den svarta basen är oväntad och inspirerande på ett sätt som känns nyskapande, samtidigt som det är realistiskt. Plus för utsökta färg -och växtkompositioner.

Nyskapande och realistiskt, enligt juryn som gav Moderådets lilla svarta andra pris för sin monter.

Vila i vitt

Malin Westberg framför det växthus som hon formgivit.

Malin Westberg som är textildesigner och formgivare har tillsammans med keramikern Pia Ulfendahl skapat en monter i vilsamt vitt. Här möts hårda material som järn och kermik i mjuka former.

Varför heter montern Vila i vitt?

- Vi vill ge besökarna en härlig känsla, och vitt , det är lite som Provence i motljus, förklarar Malin Westberg.

Du har gjort ett Växthus i trä, varför då?

- Jag gillar naturliga material, och kan man ha en båt i trä kan man väl ha ett växthus i trä!

Bulber av Pia Ulfendahl

Mjuka runda former är det på Pia Ulfendahls Bulber. De är fina som prydnader men fungerar även som vaser.

Hammock i gjutjärn med tak av plexiglas, ritad av Malin Westberg

Malin Westberg har också formgivit en hammock i gjutjärn och med ett vitt tak i plexiglas. Dynorna går också i vitt.

TEXT: Malin Erlingson