Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltomtradgard i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Vit trädgård en historisk idé

Säg ”vit trädgård” och de flesta tänker på Sissinghurst, alltså den trädgård som den engelska journalisten Vita Sackville-West och hennes make, diplomaten Harold Nicolson, skapade vid sitt slott, och som i början av 1950-talet fick sin mest kända del: The White Garden.

Vit blåregn i Londonmiljö

Sissinghursts vita trädgård må vara den mest kända vita trädgården i dag, men den hade föregångare på olika håll i världen som kan ha inspirerat till den, till exempel i Persien, där Harold Nicolson för övrigt var född och jobbade i många år.

Vit rabatt med svenska kulturväxter

I sammanhanget kan man även nämna Indien under mogulernas välde (1526   –1858): Mehtab Bagh vid Taj Mahal var en av dessa trädgårdar som helst skulle avnjutas i fullmånens sken. Efter utgrävningar på 1990-talet finns idag lämningar att beskåda.

Vit rabatt från Chelsea Flower Show

På närmare håll, både i tid och rum, fanns konstnären och trädgårdsarkitekten Gertrude Jekyll (1843-1932). Hennes tankar om den ”enfärgade” rabatten kan i sig ha väckt en idé hos Sackville-West och Nicolson, men hon var också involverad i anläggningen av ett vitt trädgårdsrum i Barrington Court Gardens i England.

Entréträdgård i London

TEXT: Margareta Omsäter, BILD: Karina Brozinic