Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltomtradgard i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Allt om Trädgårds stora pris 2008

I år går Allt om Trädgårds stora pris till Trädgårdsarkitekt Ulf Nordfjell för att han genom sina insatser skapat trädgårdar som skänker skönhet och är nydanande både i val av växter och arkitektur. Dessutom har han tagit svensk trädgård på export!

 Ulf Nordfjell är Sveriges internationellt mest kända och erkända landskapsarkitekt. Hans trädgårdar och offentliga rum ligger alltid ett steg före och pekar dessutom framåt. I utställning efter utställning visar han att hållbart byggande och natur kan förenas med hortikultur, design och arkitektur. Hans val av material i såväl planteringar som byggnader och utsmyckningar känns alltid nya även om växterna, teknikerna och färgerna ofta har rötter långt ner i den svenska jorden. Ulf Nordfjell är nämligen också norrlänningen som låter sig inspireras och påverkas av den svenska naturen – skogen, heden, ängen och bergen – och dess växter, strukturer, färger och ljusspel.

Genom åren har Ulf Nordfjell gjort Sverige så mycket vackrare framför allt som arkitekt vid bostadsområden, stora offentliga anläggningar, utställningar och privata trädgårdar. Idag är läkande trädgård ett välkänt begrepp och alla vet att trädgård läker både kropp och själ, men när Ulf Nordfjell 1998 skapade Sinnenas trädgård vid Sabbatsbergs sjukhus i Stockholm tillsammans med arbetsterapeut Yvonne Westerberg, då var det helt nytt. Andra större anläggningar som Ulf skapat är Hedens Lustgård i Göteborg 2000, Trädgårdsföreningen i Linköping och Skogens Trädgårdar på Wij Ockelbo 2005.

2007 skapade Ulf Nordfjell sin mycket omskrivna utställningsträdgård ”A Tribute to Linnaeus” som blev det första svenska tävlingsbidraget någonsin på Chelsea Flower show i England. Den vackra utställningsträdgården vann en guldmedalj och vi på Allt om Trädgård menar att Ulf Nordfjell därmed har satt Sverige på den internationella trädgårdskartan och fört ut svensk trädgård och svensk natur i världen. Han var först ut och efter honom kommer nu förhoppningsvis många många fler att våga, satsa och vinna.

TIDIGARE PRISTAGARE:

1996 Karin Berglund

1997 Ole Andersson

1998 Rigmor Celander och Mona Holmberg

1999 Lena Andersson och Christina Björk

2000 Gunnel Carlson

2001 Lars-Åke Gustavsson

2002 Stefan Mattsson

2003 Ulla Hasselmark

2004 Jan Lindmark

2005 Svenska Koloniträdgårdsförbundet

2006 Lars Krantz

2007 Göteborgs botaniska trädgård

Motivering

Vinnare av Allt om Trädgårds stora pris 2008 Ulf Nordfjell, här flankerad av Chefredaktör Marit Danielsson och Redaktionschef Viveka Ljungström.

Årets mottagare av Allt om Trädgårds stora pris belönas för att han under hela sin karriär skapat trädgårdar och offentliga rum som skänkt skönhet och gett inspiration i såväl arkitektur som val av växter.

 I Ulf Nordfjells trädgårdar förfinas och förklaras den svenska naturen. Genom hans ögon blir vi medvetna om hur vacker tallheden, myren, björkskogen, havsklippan och skogsbäcken verkligen är. 

Ulf Nordfjell belönas också får att han med sin trädgård ”A Tribute to Linnaeus” på Chelsea Flower show i England 2007 visade världen att svensk trädgårdskonst håller världsklass, är vacker, exotisk och väl värd att gå på export.