Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltomtradgard i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Vilken nivå för uteplatsen?

TRÄDGÅRDSARKITEKTEN: Kristina och Per bor i ett 60-talshus byggt i vinkel. Nu vill de bygga en altan. Kruxet är att de tänker sig den lite olika. Per vill ha den i nivå med innergolvet – Kristinai marknivå. Vad blir bäst?

Kristina:

Nu har vi äntligen börjat gräva för en altan. Vi vill fylla upp hela vinkeln utanför huset. Men visst är det väl bäst att ha den i marknivå, så att den flyter ihop med övriga trädgården?

Trädgårdsarkitekten:

Det beror lite på omständigheterna faktiskt. Om det finns en krypgrund med ventilation på huset att ta hänsyn till, och om ytterväggen är en träfasad som inte är byggd för att fyllas emot. I så fall kan man bygga ett trädäck så att man fortfarande får luftcirkulation under. Jag tycker inte att man ska ha däcket för högt, då tappar man kontakten med trädgården inifrån huset. Svaret blir någonstans mitt emellan.

Kristina:

I så fall kanske man kan ha en trappa utanför dörren också, som man kan använda som sittplats. Skulle det fungera?

Trädgårdsarkitekten:

Absolut. Gör ett generöst steg utanför terrassdörren i nivå med innergolvet. Det ska vara stort nog att både kunna gå och sitta på och kanske även rymma en fin kruka. Då kommer däcket att ligga under fasad­brädorna på ytterväggen vilket blir en lagom höjd.

Kristina:

Det låter bra! Hur stor ska altanen vara? Man vill ju inte ta för mycket av trädgården samtidigt som man vill kunna ha gott om plats på altanen.

Trädgårdsarkitekten:

Jag tycker att ni ska låta den gå en bit utanför husets vinkel på ena sidan. Även här gör man breda, sittbara steg ned till gräset. Det ska vara lätt att ta sig ut i trädgården.

Kristina:

Det skulle också vara bra med något slags skydd mot vinden, det kan vara rätt blåsigt i det här hörnet. Soliga sommardagar kan det också bli

väldigt varmt.

Trädgårdsarkitekten:

Gör en spaljé i vinkel med en regel som ansluter till husväggen. Plantera klätterväxter som bildar rumskänsla och skuggar lite. Den kan utökas med några pergolapinnar som tak. Då har man snart skapat en skuggig vrå.

Kristina:

Fantastiskt. Hoppas vi lyckas med det här!

Trädgårdsarkitekten

Karin Janrik är trädgårdsarkitekt och svarar på läsarnas frågor i Allt om Trädgård. Vill du komma i kontakt med Karin, mejla till: tradgardsdoktorn@aot.bonnier.se

Skicka gärna med en enkel planskiss och/eller ett fotografi.