Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltomtradgard i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Växter för fjärilar och bin

En fjärilsträdgård är rik på nektarfyllda plantor som förser fjärilar, bin och andra välgörande pollinerarinsekter. Vilken tur att dessa färggranna växter även är dekorativa. Än mer livar de upp din trädgårdsupplevelse då det är kul att titta på vackra fladdrande fjärilar, surrande humlor och flitiga bin.

Röd solhatt 'Magnus' och 'White Swan'

Nektarrika växter attraherar fjärilar till trädgården

Bin och fjärilar minskar i population. Även om privatträdgårdar inte kan ersätta de naturliga livsmiljöerna, så kan trägården bli en kompletterande miljö för några tiotal fjärilsarter. Varma dagar är speciellt bra dagar att observera fjärilar i trädgården. Beroende av var du bor i landet kan du se de vanligaste som påfågelfjäril, amiral, nässelfjäril, vinbärsfuks, citronfjäril och den mindre populära kålfjärilen, liksom mer ovanliga som blåvingar. Bästa sättet att attrahera fjärilar är att plantera nektarrika växter. Många av dem är mycket vackra och bra rabattbyggare som jätteverbena (Verbena bonariensis), fackelblomster (Lythrum salicaria), röd solhatt (Echinacea purpurea) och stor höst anemon (Anemone x hybrida). Fjärilsrabatterna ska placeras varmt och vindskyddat.

Tips: Förutom nektarväxter behöver fjärilar även växter för övervintring, någonstans att lägga sina ägg och för larverna att äta av. Nässlor är en värdväxt för många fjärilsarter, så se till att inte rensa bort alla nässlorna i trädgården.

Pipört 'Albus' och flox 'Bright Eyes'

Köp blomsterfröer till fjärilsväxterna i vår webbutik!

Malar är också viktiga pollinerare

Det finns många fler malar än fjärilsarter. Många blommor som pollineras av malar har mindre doft dagtid, men så snart kvällningen närmar sig släpps de ljuvliga dofterna och de nattliga besökarna kommer flygandes. Placera gärna dessa perenner nära gångarna, så kan både du och malarna njuta av dofterna. Blommor som doftar om aftonen är nattljus (Oenothera), såpnejlika (Saponaria officinalis) och pipört (Centranthus ruber).

Kaschmirnepeta (Nepeta clarkei) och fackelblomster 'Robert'

Locka bin till trädgården

De flitiga bina som surrar runt i trädgården gör ett oerhört viktigt jobb när de pollinerar våra växter. Utan dem skulle vi inte ha frukter eller många av våra grönsaker. Om du vill njuta rikligt med frukt, bär, tomater m.m. ska du plantera många olika perenner, sommarblommor och vårlökar för blomning över hela året. Några perenner som producerar mycket nektar för bin är  praktbrunört (Prunella grandiflora), kryptimjan (Thymus serpyllum),  gullris (Solidago), kryddsalvia (Salvia officinalis) och strandveronica (Veronica longifolia). Tambin är det vanligaste biet, men det finns även många vilda bin. Solitärbin kan man hjälpa genom att bygga insektshotell som placeras i en torr och solig miljö.

Kryddsalvia 'Purpurascens' och kryddtimjan

Fjärilsväxter för hela säsongen

Visste du att du kan attrahera pollinerare från april till slutet av oktober? Det är inte bara roligt utan även nödvändigt att de kan hitta mat hela säsongen. Börja med vårblommande växter som aubrieta (Aubrieta x cultorum),  månviol (Lunaria rediviva) och revsuga (Ajuga reptans). Sommartid finns det mycket att välja på som jätteverberna (Verbena bonariensis), fackelblomster (Lythrum salicaria), prästkrage (Leucanthemum vulgare) och kungsmynta (Origanum vulgare). För höstblom planteras kärleksört (Hylotelephium telephium), rosenstav (Liatris spicata) och oktoberaster (Symphyotrichum novi-belgii Oktoberaster-Gruppen).

Tips: Glöm inte plantera mängder av vårlökar som krokusar på hösten. De hjälper övervintrande pollinerare att hitta mat när de vaknar tidigt på våren.

Kärleksört 'Matrona' och rosenstav 'Kobold'

Topp 10 bästa fjärilsväxterna:

Oktoberaster (Symphyotrichum novi-belgii Oktoberaster-Gruppen)

Fjärilsbuske (Buddleja davidii)

Röd solhatt (Echinacea purpurea)

Fläckflockel (Eupatorium maculatum)

Hesperis (Hesperis matronalis)

Lavendel (Lavandula angustifolia)

Kungsmynta (Origanum vulgaris)

Phlox (Phlox paniculata)

Kärleksört (Hylotelephium telephium)

Jätteverbena (Verbena bonariensis)

FOTO: Colourbox