Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltomtradgard i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Tydlig avgränsning mot naturen

TRÄDGÅRDSARKITEKTEN: Catarina bor på landet och hennes hus ligger högt med fin utsikt. Men den stora gräsytan runt huset gör att det känns oskyddat. Catarina vill få trädgården att kännas mer ombonad.

Catarina:

Min trädgård känns som öppen mark. Man får inte lust att slå sig ner någonstans. Hur ska jag få det mysigare? 

Trädgårdsarkitekten:

Här behöver man skapa sig ett slags rum i mindre skala. Tänk efter vad det är du vill. Är det att skydda mot allmän väg, hålla barn ­innanför eller djur utanför? Rama in utsikten? Skapa en mindre skala så att det känns ­bekvämt att vistas där?

Catarina:

Nej, det finns inget praktiskt syfte som att hålla barn inne eller djur ute. Mest handlar det om en känsla, det borde vara mer trivsamt. Nu vet jag knappt var trädgården slutar.

Trädgårdsarkitekten:

En häck skulle kunna lösa problemet. Den kan fungera som bakgrund för en mind­re plantering eller en sittplats. Häckar gör dessutom att man får vindskydd och ett lite snällare klimat innanför. 

Catarina:

Som en lång häck då, som löper längs hela tomtgränsen?

Trädgårdsarkitekten:

Det kanske inte är en klippt häck av en och samma sort som behövs utan naturlika buskage av flera buskar som bildar en mjuk övergång ­mellan trädgård och omgivning. På så sätt und­viker man att skapa villakaraktär i landskapet.

Catarina:

Jag vill ju inte bli av med min utsikt …

Trädgårdsarkitekten:

Nej, du ska ta vara på den. Välj friväxande buskar med en höjd kring 1,5 meter på ömse sidor om gången. Det ska kännas fritt, men ändå ombonat.

Catarina:

Har du några tips på vilka buskar man skulle kunna välja?

Trädgårdsarkitekten:

Bukettapel, liten rönnspirea, buskrosor, litet rödvide, girlandspirea . Antingen satsar man på en sort eller blandar. Utåt sidorna kan du välja växter som blir lite högre och som ansluter till de  syrener som redan finns där. En bit in i gräsmattan kan du plantera något träd, frukt eller blommande. Då blir det möjligt att skapa en liten sittplats med buskarna som bakgrund.

Catarina

Ja, det låter bra. En skyddad sittplats skulle kännas trivsamt!

Trädgårdsarkitekten

Karin Janrik är trädgårdsarkitekt och svarar på läsarnas frågor i Allt om Trädgård. Vill du komma i kontakt med Karin, mejla till: tradgardsdoktorn@aot.bonnier.se

Skicka gärna med en enkel planskiss och/eller ett fotografi.