Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltomtradgard i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Trädgårdsljus i midvintertid

Lyktor i träden, girlanger av spegelglas och trädgårdshörna inomhus. Det är några tips av fyra folkkära trädgårdsälskare för att skapa ljusglimtar i midvintermörkret.

VAD GÖR DU I MIDVINTERTID?

”Beställer massor av fröer”

Hannu Sarenström, författare till bland annat boken Vinterkalas (Norstedts 2010). 

 – Jag beställer massor av fröer! Även om de kanske aldrig kommer ner i jorden är det något visst med att göra det. Jag drömmer om ett grönsaksland fyllt med allt från ringblommor till stora kålhuvuden. Jag tror jag ska göra ett, mitt i buxbomsparterren.

 Sedan förkovrar jag mig genom att läsa om växter i böcker. Och jag tittar i växtproducenternas kataloger för att se vad som kommer och om det finns nyheter som är härdigare och finare än de gamla sorterna.

 Narcisserna som jag haft i matkällaren tar jag upp och ställer i köksfönstren i januari. Annars passar jag på att njuta och syssla med vintersport.

Vinterkalas (Norstedts 2010) av Hannu Sarenström.

Hannu Sarenström

”Virar ljusslingor om buskarna”

Susanna Rosén, som bland annat skrivit Stora pelargonboken (Prisma 2008) respektive 100 pioner (Semic 2010).

 – Jag riktar spotlights mot mina äppelträd så att de blir som skulpturer. De är gamla och har så vacker form. Och så hänger jag saker i träden: stilrena foderautomater till fåglarna och girlanger av spegelglas som svänger och gnistrar.

 Runt trappan och större buskar virar jag ljusslingor. Jag har timer på allt, så det lyser bara på kvällen tills jag går och lägger mig. Inomhus gör jag naturnära julgrupper med vita julrosor, hyacinter och mycket mossa. Och så fort det kommer tulpaner köper jag vita och rosa och blandar med ranunkel.

Susanna Rosén

”Hänger ljus i träden”

Karin Berglund, författare och fotograf. 

 – Jag hänger upp massor av stora lyktor i träden. I dessa sätter jag gravljus som brinner i flera dagar, det är så himla fint att se när man vaknar på morgonen.

 Och mossa måste jag ha! Jag lägger mossa i krukor runt tulpanlökar och liljekonvaljer.

 Efter julen, när det fortfarande är mörkt, tycker jag att det är läge för vita blommor som lyser upp. Jag köper mycket snittblommor som anemoner, liljor och kvistar av ­syren. De får det att dofta gott inomhus även när granen har gjort sitt. Men före jul vill jag ha en stor och hög julstjärna som är grenig som ett träd, de är så praktfulla och får mig att tänka på hur det ser ut där de växer i Sydamerika. De vanliga små ser mest ut som ihopvikta servetter tycker jag.

I vår är Karin Berglund aktuell med två nya böcker!

Karin Berglunds klassiker Din trädgård (från 1996) är en av Sveriges mest sålda trädgårdsböcker. Nu ges den ut igen, den här gången i två olika volymer, Rosor och gamla äppledamer samt Lustgården. Båda innehåller nytt material och nya bilder, och kommer ut i mars 2011!

”Gör trädgårdshörna inomhus”

Victoria Skoglund, trädgårdsmästare på Zetas finsmakarens trädgård

 – Jag tar in mina trädgårdsmöbler till ett burspråk i huset och gör en fin trädgårdshörna. På bordet ställer jag staplar med tomma lerkrukor och en stor grön skål där jag planterar vita doftande amaryllis av sorten ’Jewel’. I krukan dekorerar jag med lite sten och plättar i luften som blir som en skir grön sky.

 Jag lägger fram travar med trädgårdsböcker som gör att jag kan drömma och längta till våren. Just nu läser jag Karin Berglunds bok Jag tänker på Linné: han som såg allt.

 Sedan ställer jag också några plommonfärgade papegojtulpaner i vaser runt om i huset.

Zetas finsmakarens trädgård

Victoria Skoglund skriver om trädgård i Sköna Hem.

 Läs Victorias krönikor här!

Sköna Hem

FLER VINTERTIPS!

Sanna Töringe visar hur du skapar skön, grön lust mitt i vintern i boken Trädgårdsvinter (Natur & Kultur 2010). Läs och njut boken, för att inspireras av fler midvintertips i trädgården!