Trädgårdar i nordöstra Kina
Kina bjuder på ett riktigt äventyr med hissnande natur och flertusenårig kultur som ännu vårdas. På Allt om Trägårds resor har vi besökt klassiska kulturmål i Beijing och Shanghai, för att ringa in vad som är typiskt för kinesiska trädgårdar. Här är några höjdpunkter från en av våra resor.
Kejsarens trädgård i Hemliga staden, Beijing. Man knallar genom tre mäktiga gårdar och portar i det drygt 500-åriga palatset innan man kommer till den norra delen, där kejsaren bodde med sina hundratals konkubiner. Alla traditionella trädgårdar har hämtat inspiration från kejsarens trädgård genom symboler, material, växter, färger och design. Dock har vissa attribut varit reserverade för kejsaren som den gula färgen på byggnadsverk.
Filminspelning i Utsiktsträdgården (Grand View Garden). Ursprungligen ett semestertillhåll för en av kejsarens rådgivare, nu turistmål där man även spelar in serier/filmer av en mycket populär roman.
Pioner i blom. Vårt gäng missade precis högblomningen av pioner, medan gruppen före prickade in det. Vi kompenserades med det bästa vädret någonsin på Kinesiska muren.
Växtskyltar på mandarin, men även latin.
Följ med Allt om Trädgård på ny Kina-resa till Yunnan!
Full aktivitet utomhus i parkerna, morgongymnastik, dans, brädspel, syjuntor och som här musikskola. I Kina har man länge förstått sambandet mellan hälsa och utomhusaktiviteter i det gröna.
Maffiga blomsterarrangemang på Himmelska fridens torg.
Fartbild från bussen av landsbygden med en teodling i bergen. Varierande odlingar av alla möjliga typer av grönsaker och frukt. Vårt gäng behövde inte undra länge över vad vi såg, för Allt om Trädgårds expert Anders Stålhand var med på resan och sprang fram till mikrofonen varje gång en fråga hann komma på tal. Nästan i extas informerade han om vilket träd det var, hur det odlades och vad det användes till. Och vi förstod direkt hur häftigt det var och kunde inte hålla inne applåderna över vad som svischade förbi vid vägen.
Kinesiska muren i bästa möjliga utsiktsväder. I slänterna växer flera hos oss kända trädgårdsbuskar och träd, men här i vilt tillstånd, och i helt annan storlek och mängd.
En bambuodling besöktes. Svårt att fatta att denna skog egentligen är en gräsmatta med världen största gräs. Liten och ödmjuk blev man inför naturens under.
Svindlande vyer i Gula bergen, Huangshan, som inspirerat konstnärer och poeter genom hela Kinas långa historia. Karakteristiska branta toppar och vindpinade förvridna pinjeträd höjer sig genom moln och dimslöjor. Det är dessa berg som symboliseras i trädgårdarna, genom installationer av stora stenbumlingar.
För den som orkade kämpa sig upp tidigt i svinottan väntade en belöning i form av en sagolik soluppgång helt i rosa, visserligen delad ihopträngd med hundratals kinesiska tjattrande turister. Men delad glädje är dubbel glädje.
Blommande vilda rhododenron i bergssluttningarna. Tidigare resegrupper fick beskåda körsbärsblomning eller pioner.
Vildväxande kobrakallor i skogsdungarna på berget.
Bao's Clan Garden innehåller den största samlingen av bonsaier i Kina. Visste du att konsten att designa miniatyrträd startade i Kina, där det heter "pun-sai"? Pun-sai spred sig sen till Japan, där det blev bon-sai. Då Mittens rike var stängt för omvärlden i så många år var det först i Japan som västerländska äventyrare stötte på konstformen.
Koidamm i park i Hangzhou. Staden som av Marco Polo beskrevs som en av de vackraste platserna på jorden. Förutom den vackra naturen och alla historiska monument ligger här Västra Sjön, känd för att vara en favoritdestination för kärlekspar.
Parkrabatt i Hangzhou
Vi är en stor turistattraktion. För flertalet kinesiska turister som rest till huvudstaden, kan det vara första gången de ser en levande västlänning. Många roliga möten utlovas! (I bakgrunden en stor kiwiplanta.)
Meditativ stund i parken med vattenskrift.
Iris vi dammkanten.
Parkarbetare som delar plantor.
Vandring genom den pittoreska byn Hong cun som finns på UNESCOS världsarvslista. Här fick vi kika in i ett restaurerat köpmanshus, med dess trädgårdsrum. Känns byn igen, så är det för att flera scener i filmen Crouching Tiger Hidden Dragon spelades in här.
Vit dubbelblommande azalea.
Ett av många trädgårdsrum i Yu-garden, Shanghai. Trädgården anlades på 1500-talet och anses vara den vackraste i Kina. Bostaden består av flera byggnader som är förbundna med gångar och trädgårdsrum, alla med sin karaktär. Man kan bara föreställa sig den dagliga harmonin man måste upplevt av att kunna passera grönska varje gång man förflyttar sig mellan de olika rummen.
Ännu ett trädgårdsrum i Yu-garden. Vatten är centralt i Kinesiska trädgårdar. Vi lade märke till att det förs runt mellan dammarna i små kanaler genom, under och bredvid byggnaderna. Vattnet står aldrig stilla utan bildar bäckar och små vattenfall, som ger rörelse, syresättning och blickfång.
FOTO: Karina Brozinic