Trädgårdar i Kapstaden

Bland Sydafrikas undersköna trädgårdar och naturupplevelser landade Allt om Trädgårds läsare i fjol. Luncher inmundigades under pergolor av vinrankor på vackra vingårdar, och det blev spännande möten med människor och exotiska djur. Här är ett litet urval med bilder från resan.

Vita rosor i entrén till Cellars Hohenort. En furstlig rabatt till detta luxuösa spahotell. Och nedan pergolor med bouganvillea.

En av många avslappnande gröna miljöer i Cellars Hohenort

I Kaylicha, en av Kapstadens kåkstäder, fick vi besöka odlingsprojektet Abalimi Besekhaya. Ett möte som berörde. Stolta kvinnor visar upp sina odlingar, där de kan sälja överskottet till restauranger och försörja sina familjer. Du kan läsa hela artikeln i Allt om Trädgård nr 4/2015.

Kolla in vår nya succéresa till Sydafrika! Läs och boka här!

Rosentornen i Babylonstoren. En av de häftigaste nyttoträdgårdarna jag sett! Trädgården är indelad i ett rutnät av raka gångar, med smala kanaler som runnit ner från de omliggande bergen. Mängder av olika fruktspaljéringar och innovativa designidéer.

Vävarbon för människor i Babylonstoren.

Stenformationer på Taffelberget. Den vindpinade miljön på toppen består av spännande buskar, gräs och perenner. Bara de tuffaste överlever. Härifrån har man en vidunderlig utsikt över hela bukten, men vi sparar lite till den som vill besöka själv.

Sunbird på Taffelberget.

Babianerna tar sig friheter vid turistställena. Busiga små rackare. Vi träffade dem vid Godahoppsudden.

Vy från Harold Porter Botanical Garden, där man visar upp sina inhemska växter från olika regioner.

Mogg's Kitchen Garden. Mysigaste och godaste lunchstället i hela Kapstaden! Ekologisk och närodlad mat under vinrankorna.

Karoo Desert Garden med spännande ökenväxter och skulpturer.

På Fairwiev vingård kan man se ett av de få gettornen som finns i världen. Här har djuren det bra. Både skugga och utsikt.

Kirstenbosch botaniska trädgård. Kanske den snyggaste plantskolan i världen. I alla fall den med vackraste utsikt.

Kolla in vår nya succéresa till Sydafrika! Läs och boka här!

Boomslang Walk, den nyaste attraktionen i Kirstenbosch. "Trädormen" låter oss se trädkronorna från ovansidan.

Under hösten när vi reser till Sydafrika är det vår och proteor av alla de slag står i blom. Här nåldynsprotea.

Volontärer i Kirstenbosch. Alltid kul att träffa likasinnade och utbyta erfarenheter.

Glasögonpinvin i Boulder's Bay. Behöver jag skriva hur magiskt det är att få träffa dessa små livsnjutare på så nära håll?

Vi togs emot med öppna armar av de svenska ägarna till vingården Tempel Wine. Vi lärde oss hur man gör vin, följt av provsmakning. Här ses "bush wine", som är vinrakor som man inte binder upp utan beskär som buskar. Färre antal druvklasar men mer koncentrerad smak.

Watsonia växer vild överallt i dikeskanterna, som lupiner hos oss.

Örtagården på godset Vergelegen. Här bodde Nelson Mandela efter sin frigivelse för att vila upp sig.

Blir du nu sugen på att själv uppleva dessa trädgårdar och mer därtill, gör vi en ny resa i höst. Den har vi utökat med fler dagar och maxat med upplevelser. Res med oss till Sydafrika!

Se fler bilder från våra tidigare Sydafrikaresor på Flickr: första gruppen och andra gruppen.

FOTO: Karina Brozinic