Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltomtradgard i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Trädgårdar i Dalarna

Genuin svensk trädgårdshistoria och makalösa landskap bjöd Dalarna på, när Allt om Trädgårds läsare reste runt med vår ciceron André Strömqvist i juli 2013. Några axplock ur vår reseskildring här.

Gamla Stabergs bergsmansgård är en del av Världsarvet Falun. Trädgården är i karolinsk barock från tidigt 1700-tal. Här finns ruddammar, en stor barock köksträdgård som även innehåller medicinalväxter, de terrasserade fruktängarna, humleodlingar och mycket mer.

Terrasserade fruktängar i Gamla Staberg, med gamla kulturäpplesorter.

Hela resegänget med idel glada Allt om Trädgård-läsare.

Rabatt i Stora Hyttnäs.

Stora Hyttnäs i Sundborn är ett oskiftat sekelskifteshem med en välbevarad 1800-talsträdgård som rymmer ett flertal ovanliga arter.

Det 300-åriga gubbäpplet Hyttnäsiana i Stora Hyttnäs, som fortfarande bär frukt.

Kan det bli en svenskare rabatt?

I skogsdungen på Stora Hyttnäs finns att skåda en konstinstallation med flera utplacerade pianon. Instrumenten ger långsamt med sig när naturen får ha sin gilla gång. Förfall i piano.

Pelargoner i fönstret. Stora Hyttnäs är granne med Carl Larsson. Vi passade på att kika in på trädgården som ska till att restaureras.

Hildasholm i Leksand. Sommargodset har en stor engelsk park med utsikt mot Siljan och många spännande gömslen som byggdes av familjen Munthe. Vi guidades runt trädgårdsrummen inspirerade av klassiska trädgårdar från England, Frankrike och Italien, men även ideal från Arts and Crafts-rörelsen.

Påfågelsträdgården i Hildasholm. Tusenskönor och violer ramas in av Spiraeahäckar. En strikt basstruktur, men med traditionella växter som återses i många trädgårdar i trakten.

På Hildasholm sker kontinuerliga restaureringar, men även nya anläggningar. Här den nyanlagda medicinalträdgården, som hyllning till Axel Munthes yrkesroll. Var det en leksandlök eller inte som nuvarande trädgårdsmästaren Blomqvist fått tag på?

Tid för relax, lek och upptäckarglädje. Museet Hildasholm har allt det för nutidens besökare, både för de stora och de små.

På upptäcksfärd kring hotellet i Tällberg, för den som ville. Holens gammelgård är en hembygdgård med skön känsla. Högt belägen med utsikt över Siljantrakten avnjuter man en våffla eller två i kaffestugan.

Solnedgång i Tällberg. Det finns ett bykaraktärsprogram för Tällberg och det märks. Alla byggnader är i trä och de flesta är timrade. Det är underbart att promenera runt och ta in stämningen som denna pärla ger oss.

"Att besöka Sverige och Dalarna utan att besöka Tällberg, är som att vara på ett bröllop utan att se bruden." Jag lyckades se både ock.

Utsikt från hotell Dalecarlica i Tällberg

Björkar och älggräs. Typisk vy från bussen. Var det inte älggräs, kunde vägrenen kantas av lupiner, eller som på ett ställe hundratals meter av tätt stående brudorkidéer! Nej, det inte att stanna bussen på den 90-vägen, bara beundra i farten.

Rällsjögården, en allmogegård där fem generationer levt på självhushålling. I Rällsjögårdens trädgård finns fortfarande många bevarade perenna kulturväxter som pioner, riddarsporrar och dahlior. Krolliljorna växer vilt på baksidan.

Riddarsporrar på Rällsjögården. Inventering av växterna har gjorts för Programmet för odlad mångfald, POM. En genuint unik miljö där tiden ödmjukt konserverats.

Rabatt med kulturväxter på Rällsjö gård.

Gammal pion i Rällsjö.

I Skallskog blir vi serverade glödhalstrad sill, hembakat knäcke, gårdskärnat smör och hembryggd enbärdsdricka hos Land-Alice. En tvättäkta dalkulla på familjen fäbodsvall där hon än idag vallar fjällkor. Vilken kvinna!, säger jag bara.

André tog oss till en av sina favoritplatser, den lite svårtillgängliga Källslätten. Här finns resterna av en renässansträdgård omgiven av ett mycket gammalt slåtter- och beteslandskap, som idag underhålls ideellt av Källslättensförening. Byggnaderna finns inte kvar, men trädgårdens terrasser och springbrunnar syns tydliga spår av, samt flerhundraåriga fruktträd.

En magisk stämning infann sig i kvällssolen när vi avslutade dagens uppleverser genom att skåla i torr äppelcider i den slumrande fruktträdgården. På nära håll passerade ljudet av koskällor.

Bergvallmoäng hos Hannelotte Kindlund. Hannelotte har en samlarträdgård med sand– och stenpartier, woodland, blötbädd och torvpartier. Ingen ville slita sig från Hannelottes berättelser om hennes specialsorter, speciellt inom släktena bergvallmo, gentiana, anemoner, nunneörter och saxifrager.

Med en utsikt över vattnet ligger Erik Axel Karlfeldts trädgård med stor blomrikedom i ängar och perenna rabatter. Karlfeldtsgården är belägen i en sluttning ner mot sjön Opplimen.

En kantrabatt av stor blåklocka. Våra guider i Karlfeldtsgården tar oss på en tur genom trädgård, tid och rum.

Lusthuset i Karlfeldtsgården med praktrabatt i svenska färger.

FOTO: Karina Brozinic