Trädgårdsarkitekten gör om solig framsida med torktåliga perenner
Karin Jarnrik, Allt om Trädgårds trädgårdsarkitekt, hjälper en familj med deras torra och hopplösa framsida. Rabattförslag och växtlista med vackra torktåliga perenner och rosor gör entrén inbjudande och lättskött.
FRÅGA: Hej! Vi har problem med gräsmattan på framsidan av vårt hus i Småland, där solen ligger på hela dagen. Vi har gjort om gräsmattan fyra gånger med dyr jord, men inget hjälper. Nu vill jag göra om ytan helt och hållet och få lite ”rum i rummet”, små rabatter med torktåliga växter och olika gräs, inte bara sten. Ytan är 11 x 7 meter. /Nina Hultman, zon 4.



SVAR: Jag undrar om torkproblemet delvis beror på att det kan vara utfylld mark. Fördelen är att härdigheten för växter förbättras i det väldränerade läget.



Om det går – beroende på jorddjupet – skulle det vara spännande att gräva bort en oval plats i mitten av ytan, med en gång som går tvärs igenom den. Sidorna stöttas sedan av en stadig kant i cortenstål, som du kan beställa från en smed. (Det finns också en hel del att hitta på nätet). I mitten bildas en nedsänkt yta som du kan använda som sittplats, med ett parasoll eller en pergola/paviljong med klättrande rosor som tak. Det blir ett rum med lite skugga och med grus på marken. Resterande mark blir som en upphöjd planteringsyta med torktåliga växter i glada färger och kontrasterande växtsätt. Avstår du från urgrävning kan du i stället göra låga plåtkanter för att skilja mellan planteringar och gruset på mittenytan. För att skapa en ombonad plats föreslår jag en häck av måbär eller liguster mot gatan.
TIPS: Jag rekommenderar en så kallad svettslang för nyplanterade buskar tills de har etablerat sig.



Torktåliga växter som skapar form och struktur
Växterna i förslaget är torktåliga och trivs i sol. Det är en blandning av klotformade buskar, låga marktäckare och höga gräs. Här finns den städsegröna (åretrunt-gröna), klotformade busken tuja, samt litet rödvide, som är en finbladig buske med ett lättrörligt bladverk med en silvrig anstrykning. Rödvidet klipps på vårvintern för att hållas tät och i lagom storlek. Jag föreslår även låga mattor av timjan i olika sorter och trift, som har gräsaktiga tuvor och ceriserosa blommor. Blodnäva kombinerar sin blekrosa blomning över mörkgrönt lågt bladverk med en fin höstfärg, och grupper av jungfruhirs intill häcken blir en vertikal kontrast. Närmast huset, omgivna av grus med inblandning av kullersten, sätter du silvrig perovskia och tuvor av gräset silverhavre. Stenkyndel i stora sjok bildar isblå skyar med lång blomning. Vackert grus ligger som ett täcke på marken och skyddar mot uttorkning. Grupper av krokus och småiris startar året med tidig blomning.



Pergolan, som är 3,5 x 3 meter, kan du gärna bygga på plats, av trä – men metall är också ett alternativ. Klä in den med härdiga klätterrosor – antingen en enda blekgul fylld honungsros ’Hybrida’, som blir storvuxen med tiden, eller fyra mindre, ceriseröda kordesii-rosor ’John Cabot’ vid vardera stolpe. Tänk på att det behövs vattning och bra jord för att rosorna ska trivas.



Växtlista för soligt läge med torktåliga växter
(Perenners härdighet anges med A – D)
BUSKAR:
1. Litet rödvide Salix purpurea ’Nana’ (klipps till tät boll), zon 5. (6 st)
2. Måbär Ribes alpinum ’Schmidt’, zon 6. (24 st)
3. Tuja Thuja occidentalis ’Little Giant’ (dvärgklot), zon 4. (3 st)
PERENNER:
4. Blodnäva Geranium sanguineum ’Apfelblüte’, A. (47 st)
5. Citrontimjan Thymus x citroidorus ’Aureus’, B. (25 st)
6. Gråtimjan Thymus pseudolanguinosus, C. (9 st)
7. Jungfruhirs Panicum virgatum ’Northwind’ eller ’Heavy Metal’, C – B. (10 st)
8. Kryddtimjan Thymys vulgaris, B (8 st).
9. Perovskia Perovskia antriplicifolia ’Blue spire’, C (3 st).
10. Purpurmejram Origanum Laevigatum-gruppen ’Herrenhausen’, B. (12 st)
11. Silverhavre Helictotrichon sempervirens ’Saphirsprudel’, B. (7 st)
12. Stenkyndel Clinopodium nepeta, C. (27 st)
13. Trift Armeria maritima ’Armada Rose’, C. (44 st)
14. Fylld honungsros Rosa Helenae-gruppen ’Hybrida’, zon 5. (1 st)
eller kordesii-ros Rosa Kordesii-gruppen ’John Cabot’, zon 6. (4 st)
TEXT OCH BILD: Karin Janrik, IStockphoto
Utdrag ur ALLT OM TRÄDGÅRD nr. 5/2019