Topp 11 bästa kantväxterna för flera lägen
Bra kantväxter ska vara täta i bladverket och se fina ut genom hela säsongen. Listade finns perenner, gräs och halvbuskar, som valts ut för att de är lättskötta, tål flera jordar och lägen. Då man även behöver många plantor för en kant bör de vara ekonomiska, och det innebär i det här fallet att de även är lätta att föröka själv.
1. Lammöron – sätter silverkant på trädgården



Lammöron (Stachys byzantina) är en mycket tålig perenn för soliga lägen. Trivs bäst i väldränerad, torr, gärna kalkrik jord. De får en söt liten lila blomstängel i juli-augusti, men de flesta önskar bort blomman och vill bara ha de ludna silvriga bladen. Då ska man leta efter sorterna 'Silver Carpet' och 'Big Ears', som sällan blommar.
2. Lavendel – given kantväxt med doft



Lavendel (Lavandula angustifolia) är en halvbuske som inte behöver närmare presentation. Den har använts som kantväxt länge genom historien, för att den frigör sin ljuvliga doft när man vidrör den med byxbenen eller kjoltyget. Det trixiga med lavendel brukar vara beskärningen, men det kan göras väldigt enkelt med en elektrisk häcksax tidig vår eller sen höst. Passa på att ta sticklingar för att få många plantor gratis.
Likvärdiga växter:
• Isop (Hyssopus officinalis), en annan halvbuske som fungerar som lavendel, finns med rosa, vita och lila blommor.
• Stäppsalvia (Salvia nemorosa) en lättodlad perenn som används flitigt i offentliga rabatter.
• I köksträdgården kan man kanta med Salvia (S. officinalis), som även finns med dekorativa bladfärger.
• Kantnepeta (Nepeta faassenii) klassisk kantväxt.
3. Nävor ger stor variation som kantväxt



Nävor (Geranium-släktet) finns i flera höjder och blommor i alla de färger utom den gul-röda färgskalan. De bästa nävorna att välja till kantväxter är de som har ett kompakt bladverk.
Exempel på bra nävor:
• G. x cantabrigiense 'Biokovo', liten flocknäva. Vita blommor med rosa inslag. Blommar juni-juli. Fin höstfärg. Höjd: 20 cm.
• G. cinereum 'Purple Pillow', silkesnäva. Låg näva med grågröna blad. Riklig blomning med purpurfärgade blommor med mörk ådring. Lång blomtid från juni-september. Höjd: 15 cm.
• G. Cinereum-Gruppen 'Ballerina', jordnäva. Gråsilvrigt bladverk. Blommar rikligt och länge juni-september med lilarosa blommor. Höjd: 10 cm.
• G. Cinereum-Gruppen Jolly Jewel-Serien, silkesnäva. Ny serie silkesnävor med blommor i ovanligt starka varma färger i skalan rosa och rött. Blommar april-september. Höjd: 10 cm.
• G. macrorrhizum, flocknäva. Mycket härdig och trivs i de flesta lägen. Purpurfärgade blommor i juni-juli. Höjd: 30 cm.
• G. macrorrhizum ’Spessart’, flocknäva. Har vita blomma i juni-juli. Höjd: 25 cm.
• Geranium ROZANNE ('Gerwat'), trädgårdsnäva. Himmelsblå blomma ljusare mot mitten. Vald till århundradets perenn vid Chelsea Flower Shows 100-årsjubileum. Blommar juni-september. Höjd:30-40 cm.
• G. sanguineum 'Album', blodnäva. Bra marktäckande egenskaper med vita blommor i juli-augusti. Höjd: 20 cm.
• G. sanguinerum ’Max Frei’, blodnäva. Tålig sort som valdes till Årets Perenn 2002. Purpurfärgade blommor i juni-juli. Praktfulla höstfärger i röda toner. Höjd. 15 cm.
• G. sanguineum var. striatum, jungfrunäva. Har ljusrosa blommor med fin ådring i juni-juli. Höjd: 10 cm.
4. Funkia – bladverk för sol och skugga



Funkia (Hosta-släktet) har ett kompakt bladverk i varierande bladfärger. De stora bladen lämpar sig perfekt för rabattkanter och de ger ett fint komplement till andra växter. Flera funkior har även fina blommor, som kan användas som snittblommor. De flesta passar för skuggiga lägen, men det finns gott om arter och sorter som även klarar sol. För att få många funkiaplantor delas de lätt på våren eller hösten.
5. Blåklockor för den romantiska kanten



Murklocka (Campanula portenschlagiana) och karpaterklocka (Campanula carpatica) är två mattbildande blåklockor för stenparti och rabatter, som passar jättfint som kantväxter. De är rikblommande från juni till augusti med blå eller vita blommor. Trivs i fullt soliga till halvskuggiga lägen, och vill ha väldränerad näringsrik jord. Blåklockor är lättodlade, långlivade och ekonomiska perenner.
6. Starr och hakonegräs – gräs för mjuka kanter



Både starrsläktet (Carex) och hakonegräs (Hakonechloa) har flera trevliga arter och sorter som lämpar sig som kantväxter. Det blir en mjuk avrundning på rabatten och funkar även kring dammar, då de flesta föredrar en fuktighetshållande och mullrik jord.
Exempel på bra sorter:
• C. elata 'Aurea', bunkestarr. Växer på fuktig, näringsrik och gärna lerig mark i sol till skugga. Gulvariegerad. 60 cm.
• C. morrowi 'Ice Dance', japansk starr. Bladen har vita kanter som bara blir vitare längre in på säsongen. Vintergrön. Föredrar något fuktig jord. Sol till skugga. 30 cm.
• C. muskingumensis 'Silberstreif', palmstarr. Bladen har vit mittstrimma. Vill ha något fuktig jord. Sol till skugga. 50 cm.
• C. oshimensis 'Evergold', oshimastarr. Vintergrön, med ljusgul bred mittstrimma. Sol till skugga. Tål de flesta jordar. 25 cm.
• H. macra, hakonegräs. Friskt grönt med hängande breda blad. Rör sig fint i vinden. Sol till halvskugga. 30 cm.
• H. macra 'Aureola', hakonegräs. Vackert gulrandiga tuvor. Får fin höstfärg i rödbrunt. Halvskugga till skugga. 30 cm.
Oshimastarr och andra gräs finns i butiken
– köp här!
7. Gräslök är perfekt kantväxt för köksträdgården



Gräslök (Allium schoenoprasum) är en jättetrevlig kantväxt i kökslandet, men den går även att ha i finrabatten. Den är lika dekorativ som sina höga släktingar med jättestora blomsterklot. Gräslök är lättodlad och kan frösås, men förökas snabbast genom delning av färdig planta. Blommorna finns i andra färger som vitt och rosa. Testa även kinesiska gräslök (A. tuberosum), som har plattare blad än gräslök och vita blommor, men odlas på samma sätt.
8. Alunrot ger störst variation på bladfärger



Alunrot (Heuchera-släktet) är mycket variationsrik vad gäller färgerna på bladen. Du kan hitta i stort sett vilken färg som helst från grön, gulgrön, silver, till orange, röd och mörk purpur, t o m näst intill svart. Det är inte ofta man ser dem som kantväxter i Sverige. Desto vanligare är de i Storbritannien, där de varit populära länge och samlarklubbar uppstått. Ett alternativ till alunrot är spetsmössa (Tiarella cordifolia), med mer uttalad blomning och söt sådan.
9. Astilbe – pampiga spiror för kanterna



Astilbe-släktet är tacksamma perenner som mest odlas för sina vackra plymlika blomspiror, men bladverket gör också rätt för sig som kantväxt. Blommorna som finns i flera färger; vitt, rosa, purpur och rött, är fina som snittblommor. Astilbe kan stå i halvskugga till sol. De trivs i mullrik, näringsrik och gärna lätt fuktig jord. Höjd 40-70 cm.
10. Kaukasisk förgätmigej har läckert bladverk



I woodland och skuggiga planteringar lyser kaukasisk förgätmigej (Brunnera macrophylla) upp med sina oftast marmorerade bladverk. Blommorna påminner om vanlig förgätmigej och finns förutom blåa i vitt och rosa, men det är för de vackra hjärtformade bladen som man oftast väljer kaukasisk förgätmigej. Den absolut populäraste sorten är 'Jack Frost' (till vänster i bild). Kaukasisk förgätmigej föredrar lite fuktiga men väldränerade lägen, men kan även klara av torra skuggiga lägen. För att bibehålla sin silvriga färg är morgonsol och vandrade skugga bäst.
11. Vinteriberis är en vintergrön och rar kantväxt



Vinteriberis (Iberis sempervirens) har det söta namnet "candytuft" på engelska, och används mycket mer i Storbritannien än här. Det är en låg städsegrön, rikblommande rabatt- och stenpartiväxt. Bladen, som är glansiga och mörkgröna, påminner om rosmarin. De får vita flockblommor i maj-juli. Rosablommande sorter som 'Pink Ice' och 'Candy Cane Rose' är lättast att få tag på som fröer. Trivs på de flesta jordar, så länge det är väldränerat, och i full sol. Klipps tillbaka efter blomning för riktigt täta tuvor.
FOTO: Colourbox, Istockphoto