Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltomtradgard i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Topiary – roliga formklippta djur och figurer av buskar

Topiary är engelska för att formklippa buskar till gröna, levande skulpturer. Topiaries har varit populärt i århundraden i våra trädgårdar, men man ser sällan formklippta buskar nuförtiden, för att det kräver sin tid att forma en buske. Kanske kan dessa roliga idéer inspirera dig till att börja formklippa.

Buskar formklippta till kaniner är ett bra nybörjarprojekt.Buskar formklippta till kaniner är ett bra nybörjarprojekt.Buskar formklippta till kaniner är ett bra nybörjarprojekt.
Buskar formklippta till kaniner är ett bra nybörjarprojekt.

Formklippa figurer av buskar

För bästa resultat ska man välja buskar som lämpar sig för täta häckar, och de får gärna vara vintergröna eller städsegröna (tappar ej bladen på vintern) för att få vinterfägring. Om de vintergröna buskarna i din trädgård är övervuxna och vilda, speciellt barrväxterna, kan trimning av dem till djur eller andra former förvandla dem till fantasifulla blickfång i trädgården. Det tar tid, ibland flera år, att forma en buske klart. Det kräver även att man efteråt underhåller och beskär sina buskar ofta. Men många välkomnar denna syssla som meditativ och avstressande. Regelbunden vattning och gödning bidrar till att hålla dem friska så att gula fläckar och döda grenar inte förstör deras utseende.

Oavsett om man ska formklippa en stor eller liten buske, så finns det många motiv att välja bland.Oavsett om man ska formklippa en stor eller liten buske, så finns det många motiv att välja bland.Oavsett om man ska formklippa en stor eller liten buske, så finns det många motiv att välja bland.
Oavsett om man ska formklippa en stor eller liten buske, så finns det många motiv att välja bland.

Så här formklipper man figurer från start:

1. Välj unga vintergröna/städsegröna häckplantor för att formklippa avancerade former. Grenarna är mjukare när de är unga, vilket gör det lättare att trimma busken till en tät form.

2. Följ beskärningsråden för vilken tidpunkt som är bäst att beskära respektive buske. Under JAS (juli, augusti, september) kan alla buskar beskäras och du kan trimma 2-3 ggr under den perioden. Många häckväxter går att beskära 3-5 gånger under en säsong även om det inte alltid anges att de behöver det. Nu är vi ute efter att få upp tätheten.

3. Gör egna öppningsbara ramformar av hönsnät och ståltråd eller köp färdiga ramformar. De finns att beställa från engelska onlinebutiker.

4. Placera trådramen över busken när du formklipper, för att lättare se den slutgiltiga formen.

5. Skär inte bara in grenar för att de ska hålla formen, utan skär även tillbaka så att det blir en tät buske. Det ska få ta sin tid innan busken förgrenat sig och fyllt ut hela ramformen.

6. När busken nått sin givna form, ska man kontinuerligt trimma in alla grenar som sticker utanför ramen.

Höns och tuppar är populära motiv för att formklippa buskar. Varför inte en hel hönsfamilj med ägg och allt? (De stora hönsen är fake, men jag har sett stora höns i visningsträdgårdar.)Höns och tuppar är populära motiv för att formklippa buskar. Varför inte en hel hönsfamilj med ägg och allt? (De stora hönsen är fake, men jag har sett stora höns i visningsträdgårdar.)Höns och tuppar är populära motiv för att formklippa buskar. Varför inte en hel hönsfamilj med ägg och allt? (De stora hönsen är fake, men jag har sett stora höns i visningsträdgårdar.)
Höns och tuppar är populära motiv för att formklippa buskar. Varför inte en hel hönsfamilj med ägg och allt? (De stora hönsen är fake, men jag har sett stora höns i visningsträdgårdar.)

Så här formklipper man äldre förvuxna buskar:

Här är det viktigt att tänka på att alla häckväxter, speciellt barrväxter som tujor, sällan får nya gröna skott på gammal ved. Studera därför noga hur grenarna går och välj en form som är möjlig. Kanske är det lämpligt med större formar, där grundformen är nästan den som busken har i nuläget, men att man kan göra den tät runt om, samt bygga utåt och uppåt. Fundera även på om du kan stamma upp en bit och börja formen därifrån för att få figuren tätare. Ett annat alternativ är att forma ett djur uppe på en befintlig häck eller buske.

Ibland vet man inte vad man ska göra av sina övervuxna buskar – varför inte slå till med något exotiskt som elefanter.Ibland vet man inte vad man ska göra av sina övervuxna buskar – varför inte slå till med något exotiskt som elefanter.Ibland vet man inte vad man ska göra av sina övervuxna buskar – varför inte slå till med något exotiskt som elefanter.
Ibland vet man inte vad man ska göra av sina övervuxna buskar – varför inte slå till med något exotiskt som elefanter.

1. Lyd beskärningsråd om tidpunkt för beskärning, då vissa växter inte tål beskärning på vårvintern, men då du nu ska formklippa och inte bara ha en häck, kan du beskära oftare än vad som rekommenderas.

2. De buskar som tål att skäras in grovt, kan man givetvis och bör man skära in grova grenar på rejält under tidig vår, så att formen kan bli tätare. Denna föryngringsbeskärning stimulerar till snabb nytillväxt på sommaren för att ersätta den gamla glesa busken.

3. Till större buskar kan det vara svårare att hitta färdiga formar eller beställa från nätet. Låt dig inspireras av mindre former genom att googla och gör egna ramformer eller beskär på frihand.

4. När busken nått sin fulla form ska man fortsätta att trimma den kontinuerligt och ofta, så att den håller formen, ca 3-5 gånger per år.

Topiary-hundar finns i alla de former. Gör en ramform efter familjens kelgris. Googla efter former för hundar.Topiary-hundar finns i alla de former. Gör en ramform efter familjens kelgris. Googla efter former för hundar.Topiary-hundar finns i alla de former. Gör en ramform efter familjens kelgris. Googla efter former för hundar.
Topiary-hundar finns i alla de former. Gör en ramform efter familjens kelgris. Googla efter former för hundar.

Fler formklippta djur och figurer av buskar:

Det är lätt att formklippa ansikten av stora förvuxna buskar och häckar.Det är lätt att formklippa ansikten av stora förvuxna buskar och häckar.Det är lätt att formklippa ansikten av stora förvuxna buskar och häckar.
Det är lätt att formklippa ansikten av stora förvuxna buskar och häckar.

Bli inspirerad av mer formklippt på en av våra trädgårdsresor!

Sur på grannen eller bara vill uttrycka något med handgester – formklipp en buske!Sur på grannen eller bara vill uttrycka något med handgester – formklipp en buske!Sur på grannen eller bara vill uttrycka något med handgester – formklipp en buske!
Sur på grannen eller bara vill uttrycka något med handgester – formklipp en buske!
Ännu fler fantasifulla formklippta buskar.Ännu fler fantasifulla formklippta buskar.Ännu fler fantasifulla formklippta buskar.
Ännu fler fantasifulla formklippta buskar.