Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltomtradgard i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Svensk succé på Chelsea!

Sveriges främsta landskapsarkitekt, Ulf Nordfjell, blev Best in Show på årets Chelsea Flower Show i London tidigare i år. Extremt god smak, perfektion in i minsta detalj och en twist åt såväl det mest brittiska som det svalaste av svenska, gjorde Ulfs skapelse till årets stora vinnare.

Ulf Nordfjell guidar drottning Elizabeth i trädgården på Chelsea Flower Show.

Att göra en show-garden är att skapa en ögonblicksbild. Ett utsnitt av levande men hårt tuktad verklighet, och en trädgård på catwalk för betraktaren att njuta av.

”Master mind” över The Daily Telegraphs stora trädgård på Chelsea Flower Show var i år svensken Ulf Nordfjell. Valet av honom sågs som något av en sensation – en icke-britt i en av de största sponsorernas trädgårdar! Men domen föll till slut till Ulfs fördel och hans trädgård utsågs till Best in Show.

I England är Chelsea en stor händelse. Varje dag sänds flera timmar långa tv-program, dagstidningarna har specialbilagor där enbart Ulf får 6 helsidor, och tv-team från hela världen (utom Sverige) står på kö för att få en intervju. Här är Ulf Nordfjell inte bara landskapsarkitekt utan en stjärna som får skriva autografer.

Engelska kungahuset är på plats, tillsammans med rockstjärnor och tv-kändisar. En biljett till premiärvisningen kostar 600 pund. Men då får man också ett glas champagne.

Brittisk trädgård i nordiskt ljus

I ett års tid planerade och forskade Ulf innan dagens skapelse blev verklighet.

– Jag ville skapa en modern brittisk cottage garden med inslag och inspiration av mitt nordiska kynne och arv, berättar Ulf. Jag ville se hur mötet skulle gestalta sig, men framförallt visa unga formgivare och trädgårdsmästare att de kan berika varandra.

Inspiration och hårt arbete

8000 odlade växter (flertalet ratade vid urvalet   när 3000 slutligen planterades i trädgården), en fix och färdig porlande bäck ditkörd på långtradare, stora block av granit som åkt båt från Sverige, och ett glashus ritat av svenska arkitektkontoret Rosenberg Wase, fyllt med specialritade möbler och konsthantverk från några av Sveriges främsta konsthantverkare, är hårda fakta om Ulfs trädgård. Och 500 jättestäppliljor odlade på två olika platser i England varav man till slut planterade nio.

Bakom varje sak finns en tanke, varje växt har en betydelse.

– Innan jag ritade trädgården åkte jag runt och tittade på typiskt brittiska trädgårdar. Jag föll framför allt för Hidcote Manor, en stilbildande och mycket vacker trädgård, skapad i början av 1900-talet. Där finns bland annat spaljerade avenbokshäckar, upphöjda terrasser med lusthus och ett rätvinkligt gångsystem; inslag som jag lånat till trädgården. Även den typiskt engelska muren var självskriven, liksom en del växter, som till exempel iris.

En brittisk cottage garden har ofta en mittaxel med spegelplanteringar på ömse sidor. Ulf har förskjutit gången i sidled och däremd skapat förutsättningar för ett modernt klipparti.

– Jag har velat visa på hur man kan kombinera arkitektur med ekologiskt tänkande och hortikultur. Jag har delat in trädgården i områden med olika odlingsförutsättningar och gjort växtvalet utifrån det, berättar han.

Först möts man av svensk natur, med tall (en skotsk miniatyrtall Pinus sylvestris ’Watereri’), kattfot, liten blåklocka, samt en bukettapel som står i sitt vackraste flor.

– Och så björngräs (björnsvingel) som är mitt signaturgräs och som jag ofta återkommer till.

Det svenska inslaget följs av ett torrt parti där block av svensk grå granit lyfter fram växter som av tradition är omtyckta i brittiska trädgårdar. Lammöron, glansälväxing, trädgårdsiris samt de största jättestäppliljor som någonsin visats upp på Chelsea. I den torra delen finns också ett viktigt inslag – doften. Här växer lavendel, lövkoja och salvia.

Det torra övergår i en fuktigare del med en   porlande bäck, där hornviol och silverkungsljus fungerar som väv mellan vått och torrt. I det våta har Ulf valt att plantera växter som representerar den brittiska drömmen om det exotiska Medelhavet. Här finns taggakantus, kritvit kalla, svensk flaskstarr och den nya bekantskapen Mathiasella bupleuroides ’Green Dream’, en julrosliknande blomma med skir grönska i en bottenplantering av palmstarr.

Glashuset på sin upphöjda terrass, bjuder på en utställning med modernt svenskt konsthantverk och specialritade möbler. Bakom glashuset har Ulf gjort en skuggplantering, ett woodland med den superbrittiska rosen ’Mutabilis’, vit fingerborgsblomma, vit violruta, formklippta häckar av idegran och avenbok.

Noggrann plan

Sedan förra sommaren har Ulf planerat och ritat. En trädgård på Chelsea måste vara rätt redan på ritningen, för när den väl är inlämnad ses det med mycket oblida ögon av juryn om man gör avsteg från planen.

Den ska vara mycket detaljerad och även ange hur växterna är tänkta att uppföra sig under utställningen. När Ulf Nordfjell skapade sin förra trädgård på Chelsea 2007 var det många som ansåg att det var en samling prydnadsaplar som gjorde att han inte blev Best in Show. Enligt planen skulle de nämligen blomma, vilket de inte gjorde trots extra värme och en massa pyssel. Denna gång blommar apeln och istället är det klätterrosen ’Rambling Rector’ som bara visar knoppar.

– Men det är meningen! Alla britter älskar blommor, men jag är en knoppmänniska och har noggrant beskrivit att rosorna ska vara i knopp just nu.

Klockan 7.30 på tisdagen den 19 maj tillkännagav domarna sina beslut. Ulf Nordfjells trädgård blev Best in Show. Och i dagarna fyra fick Ulf sedan bada i champagne, guida drottningar och premiärministerfruar samt ta emot hyllningar från alla som lovprisade svenskens mästerverk.

Växtlista

avenbok Carpinus betulus

björnsvingel Festuca gautieri

flaskstarr Carex rostrata

glansälväxing Sesleria nitida

idegran Taxus baccata

jättestäpplilja Eremurus robustus ’Joanna’

kattfot Antennaria dioica

mörk druvlilja Liriope muscari ’Monroe White’

palmstarr Carex muskingumensis

sammetsiris Iris chrysographes

sidenlibertia Libertia grandiflora

silverkungsljus Verbascum bombyciferum ’Polarsommer’

taggakantus Acanthus spinosus

trädgårdsiris Iris Germanica-gruppen ’Black Swan’

violruta Thalictrum delavayi ’Album’

vit kalla Zantedeschia aethiopica ’Crowborough’

Mer info

Läs mer om Chelsea Flower Show och andra trädgårdsutställningar i England hos Royal Horticulture Society: www.rhs.org.uk