Struktur för rosenträdgården
TRÄDGÅRDSARKITEKTEN:Rosälskaren Marie har vackra rosor som står lite här och där. Men oj, vad plottrigt det blir. Förstärk trädgårdens väggar och bind ihop rosorna med andra växter, tipsar trädgårdsarkitekten.
Marie:
Jag har samlat på mig över 40 olika sorter av gammaldags rosor som står en och en i min stora, fyrkantiga trädgård med gräsmatta och gärdsgård. Stilmässigt passar rosorna till mitt 1800-talstorp, men det ser rörigt ut.
Trädgårdsarkitekten:
Mmm, man behöver rum och struktur för att ”hitta med blicken” och upptäcka alla blommorna. Tänk så här; att du först och främst ska förstärka trädgårdens väggar, i ditt fall gärdsgården runt tomten, genom att plantera så mycket du kan intill den. Och tänk i flera nivåer – låt några störar vara högre än de andra och plantera klätterrosor intill dem. Genom att avskärma trädgården från övriga omgivningen så blir den ett eget, lummigt rum.
Marie:
Jag trodde jag skulle fokusera på småplanteringarna? Kanske samplantera med perenner?
Trädgårdsarkitekten:
Ja, det också. Om det inte är för långt mellan de enskilda rosenbuskarna, så gräv en ny rabatt runt dem och knyt ihop ytan till en större ö genom att plantera lägre rosor eller gammaldags perenner – pioner, lupiner eller andra typiska ”mormorsväxter” – kring dem.
Marie:
Låter bra, men hur ska jag placera rabatterna?
Trädgårdsarkitekten:
Gör en skiss av trädgården och markera hur du rör dig genom den. Där ska du placera gångarna. Håll sedan reda på dem så att de nya planteringarna samarbetar med dem. Man ska kunna gå längs stigen och verkligen se de olika rabatterna. Mellan dem bör du låta vissa gräsytor vara fria, så att ögat får en paus.
Marie:
Okej. Det låter superbra med stigar.
Trädgårdsarkitekten:
Du som gillar rosor borde ju också välja ut en större, solig yta som du gör till en separat rosenträdgård. Den kan ha vilken form som helst bara den är stor nog, så att du kan samla flera rabatter med gångar emellan. Enklaste varianten är fyra rosenbuskar med lägre perenner vid fötterna, gångar emellan och en häck runtom. Sten, grus, tegel eller täckbark passar bra i gångarna. Och sedan avgränsar du rosenträdgården från övriga trädgården med en spaljé, ett staket, gammaldags rosor som bildar en häck eller någon annan sorts häck runtom. En liten sittplats är nästan ett måste, så att du kan njuta av dina rosor.
Marie:
Låter underbart! Då blir det ytterligare ett rum i trädgården.
Trädgårdsarkitekten:
Precis! Pricken över i är en pergola, stor eller liten, som leder vägen till din rosenträdgård. Den ger rum både framför, bakom och inuti. Dessutom passar den en samlare som du eftersom den ger plats för många växter – både klättrande och perenner – längs stolparna.
Marie:
Tack! Det blev visst ett stort projekt, men kul.
Trädgårdsarkitekten
Karin Janrik är trädgårdsarkitekt och svarar på läsarnas frågor i Allt om Trädgård. Vill du komma i kontakt med Karin, mejla till: tradgardsdoktorn@aot.bonnier.se
Skicka gärna med en enkel planskiss och/eller ett fotografi.