Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltomtradgard i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

36 snygga idéer för gräsmattor

Lek med former, mönster och nivåer. En gräsmatta behöver inte vara platt och tråkig. Sätt den i fokus! Gräsmattan kan vara den öppna yta som behövs för att vila ögat och kunna uppskatta allt annat runt omkring.

1. Geometriska former i gräsmattan

Källa

Osäker på vilket material de använt för linjerna på gräsmattan, om det är gjutet eller metall. Tricket är att få exakt rätt höjd i förhållande till gräset, så att det går att köra gräsklipparen rakt över.

2. Artistisk mönster i morgondaggen

Källa

Chris Parson har blivit känd för sina dew paintings (dagg målningar). Tidiga morgnar tar man en bred borste och stegar igenom den daggdrypande gräsmattan i ett mönster. Förutsättningen är att det ska vara en finklippt gräsmatta. Konstverket är kortlivat, men ack så vackert! Bildgoogla gärna fenomenet för fler mönster.

3. Klipp gångar i gräsmattan

Källa

Effektfullt att klippa gångar i gräsmattan, medan man låter resten växa upp till en äng. Ängen underhålls genom att slås två gånger om året. Lättskött och vackert för den som inte gillar att underhålla gräsmattor.

4. Gräscirklar i nivåer

Källa

Intrikat anläggning – som något mätinstrument hämtat från renässansen. Det krävs noga planering inför anläggningen och det är inte helt lätt att klippa gräset ända in till kanterna.

5. Harlekinmönstrad gräsmatta

Källa

Stora gräsrutor avgränsade med en smal remsa betongstenar. Det är faktiskt relativt lättskött. Man kör gräsklipparen rakt över. Det underlättar om gräsklipparen samlar upp klippet så att det inte hamnar på stenränderna. Ibland får man dra sopborsten eller lövblåsen över ränderna.

6. Lek mellan mjukt och hårt

Källa

En variant på ovanstående gräsmatteidé, bara att man lekt med cirkelmönster istället för rutmönster.

7. Gräsmatta med böljande kortenstål

Källa

Kortenstålkanter går att köpa med olika höjder. Detta kan vara ett sätt att lösa ett släntproblem och bygga i nivåer. Med gräs ända in till kanten kan det dock bli svårskött. En stenkant närmast kanten för gräsklipparens hjul underlättar, annars för full estetisk effekt gäller handklippning eller trimmer.

8. Gräsmatteoaser i altanen

Källa

Lite meckligt att såga ut dessa cirklar i altanen. Eller så har de bara slängt på runda fuskmattor (?) Men man kanske kan nöja sig med ett riktigt och dekorativt hål på väl valt ställe.

9. Gräs i fogarna

Källa

Inte så avancerat som det ser ut. Lämna bara större mellanrum i fogarna och så i gräs. Man sköter det genom att köra gräsklipparen över. Använd en som samlar in klippet, annars blir det jobbigt att hålla rent plattorna.

10. Spiral i gräsmattan

Källa

Ja, jag vet att det inte är gräs på bilden, men det skulle vara lika snyggt om inte snyggare med en spiral i gräsmattan.

11. Skuggspel på gräsmattan

Källa

Där solen ofta ligger på kan man skapa skuggeffekter. Det kanske inte är det vackraste trädet på bilden, men skuggspelet blir desto vackrare. Har du något annat som kan skapa vackra skuggor?

12. Asymmetri med vita kanter

Källa

Läckra effekter i nivåer där man även kan sitta och vila benen vid de breda kanterna. Notera att det finns ett överhäng på kanten, så att gräsklipparen når ända in och gör det enklare att sköta.

13. Gräsmattekullar

Källa

Mjuka upp och bygg kullar i gräsmattan. Inte för höga, för då välter gräsklipparen! Bara så där lagom böljande att man tror sig se sagofigurer snart komma dansande.

14. När gräset ÄR grönare på andra sidan

Källa

Ersätt en gräsmatta med t ex backtimjan. Intrycket förvandlas helt när mattorna står i blom. Och doftar gott gör det med!

15. Rektangulär gräsmatta

Källa

En rektangulär gräsmatta i mitten öppnar upp trädgården och släpper in ljuset. Vad som skiljer denna fyrkantiga gräsmatta mot vanliga fyrkantiga, är den vackra inramningen med kanter, grusgångar, häckar och träd. Här har man även jobbat med belysningen och gångarna leder blicken utåt och lovar något spännande runt hörnen – även när det inte finns något bakom träden. Smart sätt att få trädgården att verka större än vad den är.

16. Symmetri med mittgång i gräsmattan

Källa

Här har man delat in den långsmala trädgården i tre rum. Symmetrin och de raka linjerna för tankarna åt barocken och man får intrycket av att den lilla trädgården är grandiosare än vad den är.

17. Amfiteater i gräsmattan

Källa

En "sunken garden" – med mjuka trappsteg där många kan sitta och njuta av naturens skådespel.

18. Slingrande mönster av gräs

Källa

Kul, men kanske den mest svårskötta av alla exempel här. Lättast att anlägga genom att rulla ut en färdig gräsmatta och sedan skära till mönstret. Mönstret underhålls sedan genom kontinuerlig kantskärning. Och jag hade nog täckt den bara jorden med ett lager barkmull, för att höja effekten och lyckas hålla marken fri från fröogräs.

19. Plattor med gräs i fogarna

Källa

Om man måste hårdgöra en yta, så kan man kompromissa och mjuka upp med gräs i fogarna mellan plattorna.

20. Rabatt mitt i gräsmattan

Källa

Sött med ett blickfång mitt i gräsmattan. När gången leder genom alla de olika fälten binder man ihop ytorna. Fundera på att använda en bredare kant runt stenrundeln, för att det ska bli mer lättskött.

21. Placera en sittplats i gräsmattan

Källa

Sittplats en bit ifrån huset mitt i gräsmattan. Oerhört effektfullt med de vita materialen mot det gröna välskötta gräset. Men jag ställer mig tveksam till fåtöljerna om man inte har en egen butler, som kan springa ut och in med dem när det är risk för regn.

22. Gräsmattetrappa i slänten

Källa

Trappsteg av naturstenar i slänten utan skarpa kanter på sidorna. Gräv ett snitt där stenraden ska vara. Gräv djupt och gör enligt konstens alla regler med grus och sättsand under. Stenen ska placeras så att den når en bit under markytan. Jorden som grävts ut läggs ovanpå och slätas ut jämnt på varje nivå. På sidan jämnar man bara ut så det blir en mjuk övergång neråt. Gräset närmast trappsteget trimmas eller klipps för hand.

23. Mönster från gräsklipparen

Källa

Det bildas ofta ränder i gräsmattan när man skiftar riktning med gräsklipparen. Testa att köra i olika vågor, så skapas andra mönster. Att köra i raka linjer och sedan köra en gång till rakt över på tvären, skapar ett rutmönster.

24. Gräsmatta uppåt väggarna

Källa

En grön vägg med gräsmatta istället för andra växter med struktur. Fråga mig inte hur de klipper gräset eller fått mattan så jämn. Den kanske är Photoshopad? Eller så kan man sätta upp en plastmatta. De är väldigt naturtrogna nu för tiden. Kul idé, som gör rummet mer ombonat.

25. Sköna former i gräsmattan

Källa

Sköna slingrande former och nivåer. Mysiga trädgårdsrum, som omfamnar.

26. Schackrutig gräsmatta

Källa

Skär ut ett kvadratiskt hål i gräsmattan. I med sättsand och sen betongplattan, voila! Här är kanterna på den hårdgjorda ytan inte definierade. Rutmönstret dyker upp ur gräsmattan, och det är fortfarande en sammanhängande gräsmatta.

27. Egen golfgreen i gräsmattan

Källa

Använd två olika sorters gräs vid anläggningen, så kan du få denna effekt. Läs på gräsblandingarna för att se vilka sorter som är i, så att skillnaderna blir så stora som möjligt. För att förhöja effekten kan du ställa in gräsklipparen på två olika höjder (lägst innerst) eller klippa två gånger innerst.

28. Diskret hårdgjort hörn

Källa

Det här tyckte jag var ett trevligt sätt att underlätta för en gång, utan att nalla för mycket på gräsmatteytan.

29. Rutig gräsmatta

Källa

Ytterligare ett schackrutigt mönster. Den här gången är hela ytan rutig. Tänk på att inte har för mycket variation i planteringarna runt omkring. Håll dig till en färgskala och strukturer i stora stråk. Annars är risken att rummet upplevs som plåttrigt och upplevelsen av rutmönstret faller bort.

30. Som ett smycke mitt i landskapet

Källa

Med stora öppna gräsytor, kan man passa på att skapa ett blickfång, utan att behöva anlägga massor av rabatter. Detta trädgårdsrum skulle fungera även med en mindre damm, fontän eller staty i mitten.

31. Rektangel i rektangel i rektangel

Källa

Skillnaden mellan en vanlig tråkig gräsmatta från kant till kant och detta rum, är att man ramat in den öppna ytan. Flera ramar i olika material och strukturer i nivåer. Till och med träden bildar en rak inramning i luften.

32. Vitkantad gräsmatta

Källa

En murad upphöjd rabatt ramar in gräsmattan. Vitrappade kanter ger en frisk fräschör!

33. Snygg inramning av gräsmattan

Källa

En alternativ inramning med natursten gör hela skillnaden i detta trädgårdsrum.

34. Rund gräsmatta i hörnet

Källa

Låt dig inte begränsas av att en stor cirkel inte får plats i sin helhet. Det går bra ändå. Ögat uppfattar ändå den tänkta cirkeln.

35. När gräset går ända fram

Källa

Här har man låtit gräsmattan tränga sig ända fram och in mellan naturstenarna. Annorlunda organiska mönster bildas. Här behövs ingen gräsklippsuppsamlare på gräsklipparen. Det är relativt lätt att borsta ut klippet rakt ut på gräsmattan.

36. Klippta cirklar i gräsmattan

Gräsmattan klipper Arto i cirklar. BILD: Arto HuttoGräsmattan klipper Arto i cirklar. BILD: Arto HuttoGräsmattan klipper Arto i cirklar. BILD: Arto Hutto
Gräsmattan klipper Arto i cirklar. BILD: Arto Hutto

En av våra läsare Arto Hutto bidrog med denna bild, på hans sköna gräsmatta, som han klipper i flera nivåer.

– Jag skippar golfbanan, gymmet, solariet, meditationen och klipper gräset i 5 olika nivåer istället. Varför bara klippa som vanligt när man kan göra mönster och få en fin, men annorlunda gräsmatta?!

Vi tackar Arto för hans inspirerande gräsmatta! Kanske har även du gjort något kreativt med din gräsmatta? Maila gärna och berätta.