Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltomtradgard i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Skönaste gräsmatteälskarna!

I Allt om Trädgård nr 8-2014 utlyste vi en fototävling där man kunde vinna en robotgräsklippare. Se vinnarbidraget och några till här. Några inspirerande, andra vädjande och många med en rolig berättelse. Tack för alla härliga bidrag!

Hav av vårlökar i gräsmattan

Insänt av Annette Olofsson, Lerberget

"Den här gräsmattan får mig alltid på gott humör – så underbara färger och när den börjar skimra i blått, då vet man att våren kommit på riktigt!"

Drömmar om en barfota-matta

Insänt av Lotta Karis, Vallåkra

"Idag känner jag mig som en vinnare – nästa vecka kommer vårt hus på plats och snart ska gräsmattan rullas ut. Nu tror ni att jag blivit tokig. Skickar in en bild på en stenhög och vill vara med och tävla. Men det här är min drömgräsmatta. Vi köpte den här tomten förra året och oj vad jag har drömt om en gräsmatta på just den här platsen. Om ett år kommer jag få sparka av mig skorna och gå barfota på min drömgräsmatta. Men under tiden får jag inspireras, tråna, lockas av, längta till och fotografera i minnet alla andras gräsmattor som jag passerar under sommarutflykterna. Men snart blir dröm verklighet."

Naturlig och vacker gräsmatta

Foto: unknown

Insänt av Margareta Carlsson, Söderala

"Här har ni en bild på min gräsmatta som inte innehåller så mycket gräsmattegräs. Det är mer kvickrot och alla sorters örter. Gräsmattan är en nedklippt äng kan man säga, men så otroligt vacker hela sommaren både klippt som oklippt. Just nu klipper jag med en 20 år gammal Klippo som inte är varsam med min moder natur."

Exotisk klippning

Insänt av Sunette Halfvardsson, Göteborg

"Här kommer min bild på en vacker gräsmatta, men där man faktiskt använde röjsåg/grästrimmer för att klippa den. Jag fascinerades av både gräsmattan och klippningen. Bilden är tagen på ön Bintan i Indonesien."

Nybörjarlycka

Insänt av Jenny Holmén, Mariestad

"Vi har köpt ett renoveringsobjekt och en igenvuxen trädgård med lite skönheter här och där.. Det är vår första trädgård och vi är rätt så okunniga men tycker om när det är fint. På bilden syns min första triumf! Kastade ut lite gräsfrön och vips växte det! Är det så lätt? Så inspirerande! Nu gäller det bara att ta hand om det oxå. Kruxet är tre små barn som just nu gör att tiden inte räcker till. Tänk att ha en trädgårdsmästarrobot till hjälp." 

Från slåtter till robot

Insänt av Kajsa Ingmansson, Klintehamn

"5 000 kvm gräsmatta. Många timmars klippning i veckan runt vår fina gotlandsgård. Fin äldre slåttermaskin har gjort sitt - låt ny teknik möta gammal."

Gräsmatta för barnlekar

Insänt av Ingri Svenungsson, Varberg

De båda kusinerna njuter av all lek som gräsmattan erbjuder.

Gräsmatta med rundgång

Insänt av Lena Molin, Stehag

"Vad gör man för att pigga upp en helt vanlig tråkig gräsmatta? Jo, man ställer sig i mitten , startar gräsklipparen, kör runt runt och plötsligt så är förvandlingen klar! Snabbt, enkelt och effektfullt."

Natuliga gräsklippare

Insänt av Anja Svärd, Malmö

"Lite ojämn klippning men mycket vackert!"

Välansat kräver sin kvinna!

Insänt av Maj-Lis Gustafsson, Flen

Skönhet upphöjt i tusen

Insänt av Evalotta Stolt, Vänersborg

"Så här underbar ser vår gräsmatta ut om man ligger tryckt mot marken...annars är det mest mossa!"

På gräsrotsnivå

Insänt av Tove Svärd, Malmö

Säg det i gräs - Vinnarbidraget

Insänt av Josefine Wahlberg, Tyresö

"Jag och min man har varit tillsammans i nio år och har två barn. Varje sommar envisas han med att han ska ta hand om gräset (eftersom jag tar hand om alla rabatter) och varje år får jag ägna halva sommaren åt att tjata på honom att klippa! Så även i år…Förra söndagen vaknade jag dock till ljudet av klipparen. Efter en stund tystnade det och snart stod min man i sovrummet med frukostbricka och allt. Han sa: 

- Medan jag klippte tänkte jag på min älskade fru och även om gräsmattan är viktigt så är det ju ännu viktigare att vi tar hand om varandra! Jag har i alla fall börjat, kolla ut genom fönstret får du se!

Jag tittar ut genom fönstret och får se följande. Ibland får han till det : ) 

När jag såg gräsklippstävlingen var jag tvungen att skicka in detta bidrag. Även om jag inte skulle få fler hjärtan i gräsmattan skulle vi ju i stället kunna ägna tiden åt varandra. Och vem vet, kanske jag till och med skulle få frukost på sängen lite oftare..!"