Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltomtradgard i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Wiroj.Sidhisoradej

15 sköna gröna väggar – vertikalodling med wow-faktor!

När man talar om "gröna väggar" är det egentligen ett vertikalt odlingssystem man refererar till. De går att bygga både för bruk inomhus och utomhus. Flera system att köpa på marknaden och växtvalet varierar beroende av vilken effekt man är ute efter eller vilka förutsättningar man har.

1. Grön vägg på bostadshus i London

På den gröna väggen har de varierat växtvalet i både färg och struktur. Här syns prydnadsgräs, bergenia och ormbunkar om vart annat. Rödbladig alunrot ger färgskiftning och bryter av mot allt det gröna.

2. Helgrön vägg döljer byggarbetsplats

Den här gröna väggen snubblade vi på under en av våra trädgårdsresor till Kina, här i Shanghai. Vilket trevligt sätt att erbjuda en grönyta istället för en byggnadsplats. Den gröna väggen dämpar även bullerljud.

3. Grön vägg i bullrig miljö

Ännu en grön vägg som dämpar buller, denna gång inomhus. Ombonande inomhusvägg i lång korridor på Älvsjömässan, Stockholm. Mestadels med gröna växter, några har blommor. Du känner säkert igen krukväxter från fönsterkarmen.

4. Grön vägg på hotell i London

Fartbild tagen från en buss. Vilket är tur, för det här är en riktig "förvrida-huvudet-vy"! Skulle krockat om jag såg den från bilen.

5. En kryddig grön vägg

Både snyggt och praktiskt. En utomhusvägg för balkong eller uteplats, men det går även att ha denna kryddiga gröna vägg i ett inglasat uterum. Bara att knipsa av en kvist för grillrätten. Flera kryddväxter är perenna och återkommer nästa år. De flesta kryddväxter gillar söderläge.

6. Grön vägg med grönsaker

Vertikalt grönsaksland – visst går det! Bara man håller sig till bladgrönsaker och kryddväxter, så fungerar denna gröna vägg både inne och ute. Byt ut de perenna gräsen mot gräslök och tänk på att det finns mycket bladgrönt med varierande färger.

7. Grön vägg för skugga

Mjuk vägg för skugga med mestadels mossa i den japanska trädgården Kazahan, Chelsea flower show 2010. Med det självbevattnande systemet är det inget problem att hålla den gröna väggen lagom fuktig.

8. Spännande dekorativa väggmoduler

Läckra plastmoduler för vertikalodling från Humko.

9. En grön vägg kan även vara ett konstverk

Annorlunda växtmodul från Mediterranean Ceramics. Systemet Nido kan rymma såväl självbevattning som ljudanläggning och finns i flera färger. Nyhet 2013 på Chelsea Flower Show.

Res med Allt om Trädgård till världens vackraste trädgårdar!

10. Betongväggar med inbyggda växtfickor

Grova betongväggar för skugga med inbyggd belysning och växtfickor i Renault Garden, Chelsea Flower Show 2012.

Närbild av betongväggarna. Fickor för murgröna har lämnats.

11. När en grön vägg blir grafitti

En busig vägg där skor utgör själva odlingsväggen. Återbruk av uttjänta skor är en bonus.

12. Blommande gröna väggar

Hörnväggen hittar man på Alnarps Trädgårdslaboratorium, SLU, utanför Malmö. Ena sidan för skugga och andra för sol. En härlig mix av blommande växter med säsongsväxling.

Detaljbild av den soliga väggen, där man ser flera sedumväxter, nävor och lammöron. Gräset är Sesleria nitida.

13. Exotisk växtvägg

Exotisk växtvägg, mer röd än grön, i utställningsträdgården Gardenhouse, Sofiero 2011. Här syns flera rödbladiga utplanteringsväxter som inte är vinterhärdiga hos oss som Phormium och banan. Men vad säger att man inte kan byta ut växterna varje säsong?

14. Randig växtvägg

Randigt med Heuchera, alunrot. Perenna prydnadsblommor och prydnadsgräs om vart annat.

15. Inramad växtvägg

Som ett inramat konstverk. Den helgröna väggen för sol och halvskugga, med mängder av funkia och ormbunkar. Rooftop Garden Work Space, Chelsea 2012.

FOTO: Karina Brozinic