Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltomtradgard i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Skapa en exotisk oas med hjälp av medelhavsväxter

Medelhavskänslan skapar man med hjälp av en skuggande pergola, massor av terrakottakrukor och så medelhavsväxterna – några utplanteringsväxter som uppstammade citrus och oliver, flera klättrare som vindruvor, minikiwi eller passionsblomma. Toppa allt med mängder av färgklickar från bouganvillea, hibiskus, pelargoner och lavendel.

Citrusväxter för uteplatsen och inglasat

Citrusväxterna är de ultimata frukterna som för tankarna till solen kring Medelhavet. Förutom de gyllene frukterna, så har plantorna flera egenskaper som talar för dem – de är vintergröna och deras vita blommor har en ljuvlig doft. Citrus kan blomma året om, även på vintern, och även om det redan växer frukt på dem.

Hos oss odlar man citrus i kruka så att man lätt kan ta in och ut dem när säsongen växlar. Placera dem ljust och soligt även i söder, både inne och ute. Vintertid ljust och ner till + 5-6°. Det är vinterförvaringen som kan ställa till det om man har det för varmt och mörkt. Alla har inte orangerier, men man kan skaffa extra växtbelysning och dra ner på värmen.

Rätta medelhavskänslan med växter från webbutiken!

Vattna jämnt, gärna med kalkfritt vatten och kalkfri näring från vår till höst, vintertid sparsamt utan att jorden torkar helt. Planteras vid behov om i kalkfri jord, blandad med grov torv och lera eller i särskild citrusjord. Skörda frukterna efterhand för att busken ska behålla sin växtkraft. Pollinera med pensel för rikare fruktskörd, då det inte finns insekter inne. Långa, tunna skott kan beskäras på våren.

Citrusväxter – mandarin, lime, kaffirlime, citron, kumquat och kalamondin – vi har dem både som buske och uppstammad. Citrusväxter trivs fint på uteplatsen under sommaren och förvaras svalt inomhus under vintern. Levereras i kruka. Köp här!

Hybridpassionsblomma 'Incense' (Passiflora hybridum). Får lysande blålila blommor och växer med tunna, slingrande rankor som behöver stöd. Gillas av fjärilar. Vill helst stå i full sol till halvskugga i väldränerad och näringsrik jord. Blommar i juni-oktober. Köp här!

Stjärnjasmin (Trachelospermum jasminoides). Får ljuvligt doftande och vackert vridna stjärnblommor. Växer med slingrande, vedartade rankor som behöver stöd. Vill helst stå i full sol i väldränerad och näringsrik jord. Blommar i maj-oktober. Köp här!

Blåvinge (Clerodendrum ugandense). Slingerväxt som får blåa blommor som håller i flera veckor från juni till oktober. Har fått sitt namn efter fjärilen blåvinge. Vill stå ljust i sol till halvskugga i väldränerad jord som gärna får vara fuktig men inte blöt. Köp här!

Vinterhärdig banan (Musa basjoo). Snabbväxande och vinterhärdig banan som kan bli 1-2 meter hög på en säsong. Trivs i soligt läge i näringsrik jord. Kan blomma i Sverige fast det är sällsynt att det blir frukt. Odlas framför allt för det dekorativa bladverket. Roten klarar ner till 20 minusgrader men övervintras säkrast frostfritt. Köp här!

Lavendel 'Hidcote'. Den ultimata medelhavsväxten. Trivs i sol. Doftande bladverk och blommor. Blommar med höga violetta blommor i juli till augusti. Väldränerad torr och varm jord, gärna sandblandad. Fjärils- och biväxt. Köp här!

Hibiskus, gul (Hibiscus rosa-sinensis). Får stora gula blommor mot ett dekorativt glänsande bladverk. Trivs i full sol i väldränerad jord. Odlas utomhus eller i uterum på sommaren och övervintras frostfritt eller odlas som krukväxt på vintern. Blommar i juni-oktober. Köp här!

Vindruva 'Rondo'. En relativt stor, blå druva med bra växtkraft och fin färg. Kommer igång tidigt på våren och mognar tidigt. Har god härdighet mot frost och mot falsk mjöldagg. Plantera i djup, näringsrik och väldränerad jord i soligt och varmt läge. Självfertil. Ger skörd utomhus på varm plats i zon 2-3, annars i växthus. Köp här!

Oliv (Olea europaea). Buske eller uppstammad i kruka. Självskriven i en medelhavsträdgård på uteplatsen eller på balkongen. Mörkt blågröna blad med gråvit undersida och vita blommor. Köp här!

Rätta medelhavskänslan med växter från webbutiken!