Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltomtradgard i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Skapa sittplats på grusplan

TRÄDGÅRDSARKITEKTEN: Inget mys på vår grusplan! Framsidan av familjen Strömquists tomt består av en grusplan där gångar, en körväg och en garageinfart korsar varandra. Trädgårdsarkitekten skapar en avskild plats i virrvarret.

Henrik:

Vår framsida består av en solstekt gårdsplan med grus över hela ytan. Gångstigarna, en körväg och garageuppfarten måste vi ha kvar, men vi skulle också vilja ha en mysig sittplats på en del av ytan. Vi har provat att ställa utemöbler i ett hörn, men möblerna ser mest lite utslängda ut. Hur skulle du göra?

Trädgårdsarkitekten:

Jag skulle satsa på en modern variant av berså som en liten oas någonstans på gårdsplanen.

Markera platsen genom att lägga sten, tegel eller plattor i en oval. Längst bak, utanför stenraden, planterar du en häck av högre buskar och ett träd på hög stam, till exempel en rönn. Den kommer så att bilda ett litet ”tak” över sittplatsen som placeras innanför häcken.

Plantera en låg häck, cirka en meter hög, innanför stenraden i ovalens framkant. Häckarna blir fina gröna avgränsningar mot grusplanen.

Skapa ett blickfång, förslagsvis med ett fågelbad eller en liten damm med perenner intill, innanför den låga häcken. Plantera gärna ett litet träd på stam, exempelvis dvärgsyren. Avgränsa planteringen med några stenar.

Bersån får två ingångar och kan vändas hur som helst bara den låga häcken vetter mot solen så att ljuset släpps in i uterummet.

Henrik:

Mysigt! Hur stor ska ovalen vara?

Trädgårdsarkitekten:

Om man gör den 5,7 x 7 meter, som på skissen, får man plats med ett matbord med sittplatser för 6 – 8 personer. Väljer du kafébordstypen kan den vara betydligt mindre, 3,5 x 5 meter. Tänk bara på att man ska kunna passera från ena sidan till den andra mellan sittgrupp och plantering.

Henrik:

Enda problemet är att det nog kan vara svårt att komma ner i marken. Det Är rätt hårt och grusigt i backen in mot planen.

Trädgårdsarkitekten:

Bäst är förstås att gräva, men istället för en hög häck baktill kan du sätta upp en spaljé eller pilskärmar. Plantera klätterväxter i stora krukor som du ställer intill så blir det en grön vägg.

I framkanten kan du bygga upp en låg mur av sten med plats för jord mellan väggarna. Här planterar du torktåliga växter.

Henrik:

Tack så mycket för råden!

Trädgårdsarkitekten

Karin Janrik är trädgårdsarkitekt och svarar på läsarnas frågor i Allt om Trädgård. Vill du komma i kontakt med Karin, mejla till: tradgardsdoktorn@aot.bonnier.se

Skicka gärna med en enkel planskiss och/eller ett fotografi.