Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltomtradgard i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Sittplats i en slänt

TRÄDGÅRDSARKITEKTEN: Bengt och hans familj har en liten sommarstuga i skärgården där alla samlas på semestern. Stugan står på ett sluttande berg och det finns inte någon naturlig sittplats där alla får plats samtidigt. Se hur trädgårdsarkitekten löser frågan.

Bengt:

Vi vill ju inte sitta inne när det är sommar, men det är svårt att få plats. Problemet är att stugan står på ett sluttande berg med små opraktiska sittplatser. Jag vet inte hur vi ska göra. Själv kan jag tänka mig ett stort trädäck, men min fru är orolig för att det skulle kännas som ett jättedäck.

Trädgårdsarkitekten:

Jag föreslår att man gör ett däck i olika nivåer som klättrar uppför berget och följer dess konturer. Då kommer det att smälta in i omgivningen och inte alls kännas för stort.

Bengt:

Vi vill ju helst kunna ha både utekök och matplats där, och även plats för att sitta och sola.

Trädgårdsarkitekten:

Följer man bergets nivåer blir det här helt naturligt, det gör att olika rum bildas och däcket blir varken stort, ödsligt eller för dominerande. Det behövs både vind- och insynsskydd, så jag föreslår att ni bygger ett plank med spaljé i vinkel mot huset.

Bengt:

Det låter ju som en bra lösning. Men är det bäst att ha uteköket och matplatsen högt upp eller långt ner?

Trädgårdsarkitekten:

Den lägsta nivån blir den största, därför är det naturligt att ha matbord och sittbänk där. Mot planket ställer ni grill och bänkar, som en liten kökshörna. Där kan ni skruva upp konsolhyllor att ställa saker på. Över dörröppningen låter ni en klätterväxt svinga sig, det ger ett mjukt intryck.

Bengt:

Och hur stor höjdskillnad tänker du dig mellan de olika nivåerna?

Trädgårdsarkitekten:

Det får berget avgöra, men här ser det ut att bli två breda och sittvänliga steg som kan leda upp till nästa nivå. Där kan man ha en liten sittplats med solstolar. Sedan byggs en tredje nivå ännu lite högre upp. Den översta nivån byggs som en stor upphöjd låda, med plats för minst 50 cm jordlager. Det blir en utmärkt plats för en solälskande kryddträdgård. Stora krukor med vajande gräs mjukar upp det hela.

Bengt:

Det låter ju fantastiskt bra, vi får flera rum till att vara i.

Sett framifrån: En spaljé i vinkel mot huset gör uteplatsen vind- och insynsskyddad. Till vänster spaljé, i mitten vid fönstren ovanför trappstegen en relaxyta och till höger om dörren en yta för odling.

Sett uppifrån: Med tre olika nivåer på trädäcket bildas olika rum. Ett för mat och umgänge, ett för vila, ett för odling. Till vänster grill och matplats, i mitten relaxyta och till höger om entrédörren en odlingsyta.

Trädgårdsarkitekten

Karin Janrik är trädgårdsarkitekt och svarar på läsarnas frågor i Allt om Trädgård. Vill du komma i kontakt med Karin, skriv till:

 Allt om Trädgård

 Trädgårdsarkitekten

105 44 Stockholm

 Eller mejla till:  tradgardsarkitekten@aot.bonnier.se

 Skicka gärna med en enkel planskiss och/eller ett fotografi.