Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltomtradgard i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Planera din trädgård – gör en planteringsplan

Med hjälp av en delförstoring av planritningen över trädgården, kan du göra planteringsplaner mer i detalj

Gör en planteringsplan

När du nu vet vilken form dina planteringar ska ha, kan det vara en bra idé att förstora rabatterna  i skala 1:50 på ett separat papper och göra en mer detaljerad planteringsplan.

Här finns olika sätt att arbeta. Gör du som trädgårdsarkitekten så skissar du först fram form och färg, volymer och strukturer. Rita först färgfältens storlek och form på din planteringsplan – om du till exempel bestämt dig för färgerna vitt, blått, grönt och silver så ritar du in de färgerna i fält så som du vill att de ska ligga i rabatten.

Här är det viktigt att noga tänka igenom vilka egenskaper växterna ska ha; hur höga ska de vara, hur ska de växa, hur ska bladverket se ut, när vill du att de ska blomma? När du bestämt det ska du se över rabattens utgångsläge – jord, sol/skugga, vind, etcetera. Här ska du också ta hänsyn till huset och tomten – vilken tidsepok och arkitekturstil representerar de?

När du har allt detta klart för dig, är det dags att välja växter som uppfyller de krav och önskemål du har. Rita in dem på din planteringsplan.

Räkna sedan ut hur många du behöver av varje växt. Skriv namnen direkt på planen eller gör en växtförteckning där varje växtgrupp får en egen bokstavsbeteckning, till exempel P för perenner, B för buskar och så vidare, kombinerat med en siffra för varje sort.

På planen skriver du sedan antalen så här: P1/7 st , P2/5 st, och så vidare. Skriv ut beteckningarna och vilka växtnamn de står för på en separat växtlista, till exempel P1: akleja, P2: bolltistel, B1: buxbom, B2: japansk buskrosling, etcetera.

Ett annat, lite enklare, sätt att göra en planteringsplan är att utgå från en eller flera växter som du tycker om och som du vill bygga din rabatt kring. Börja med grundformen och placera in de växter du valt. Fyll sedan på med andra lämpliga växter som passar i just det här läget.

Glöm inte!

Det är lätt hänt att man glömmer nödvändiga, men kanske inte så spännande, detaljer när man planerar sin trädgård. Du har väl tänkt på ...

plats för bilen/bilarna

cykelställ

soptunna

förvaring av trädgårdsredskap, uteleksaker, etc

lekyta för barnen

torkvinda

komposthörna

TEXT OCH BILD: Anne Ralf Hållbus och Karin Janrik