Öppna upp instängd uteplats
TRÄDGÅRDSARKITEKTEN: Helenas uteplats är som en liten kur – mörk och instängd bakom tätt sittande träplankor. Trädgårdsarkitekten förvandlar såklart snabbt tristessen till en grön, luftig oas som inbjuder till många, långa fikastunder.
Helena:
Jag har kanske världens tråkigaste uteplats! Den är fyrkantig, mörk och man känner sig instängd fast man är utomhus. Jag målade planket vitt, men resultatet blev bara att man ser vilket dåligt skick det är i. Vad kan jag göra för att hyfsat enkelt få till en ljusare och mer inbjudande uteplats?
Trädgårdsarkitekten:
Ta bort planket men behåll stolparna! Då blir det både ljusare och luftigare på en gång. Istället för stående panel, som du har nu, kan du placera fyrkantsvirke, 34 x 34 eller 45 x 45 millimeter, liggande med cirka 15 centimeters mellanrum på utsidan av stolparna. Låt virket gå högt upp på kortsidan men bara till ungefär en meters höjd på långsidan.
Måla allt i samma kulör som fasaden så blir intrycket mer harmoniskt.
Helena:
Är det inte risk för att det blir lite mörkt och instängt igen när jag bygger in mig så här?
Trädgårdsarkitekten:
Nej då! Om du väljer ett spjälliknande virke och placerar det med stora mellanrum, ser det mer ut som en luftig spaljé. Ljuset flödar samtidigt som den ombonade känslan finns kvar.
Helena:
Men hur får jag uteplatsen att bli en del av trädgården? Jag skulle vilja att allt hänger ihop, samtidigt som uteplatsen är en avskild plats.
Trädgårdsarkitekten:
Plantera klätterväxter som både binder ihop trädgården med uteplatsen, och fungerar som insynsskydd – men bara där det verkligen behövs. Ögat ska stanna på vägen, men vi vill släppa in ljuset till uteplatsen.
På kortsidan föreslår jag kaprifol (zon 1– 5) eller alpklematis (zon 6). Och byt ut din smala rabatt, som går längs med framsidan, mot en plantering som bryter av mot det fyrkantiga och mjukar upp intrycket. Den kan till exempel bestå av rundade, drygt meterhöga buskar, böljande gräs och blommande perenner som tar upp husfärgen.
Helena:
Jag skulle också vilja ha något som klättrar på husväggen, bredvid uteplatsen.
Trädgårdsarkitekten:
Där kan du använda dig av ”den gröna vajern”. Sätt upp en stålvajer eller två och plantera en pipranka (zon 1 – 5) vid dem. Stålvajer med upphängningsanordning köper man på byggvaruhus.
Helena:
Jag åker och köper virke på en gång!
FÖRE
Det täta, trista planket kring uteplatsen gör att man känner sig instängd trots att man är utomhus. Det enda gröna inslaget är en snålt tilltagen rabatt.
EFTER
Snyggt och luftigt med tunna spjälor istället för plank. Vackert blommande klätterväxter fungerar som grönt insynsskydd. En mjukt böljande rabatt med perenner, gräs och buskar binder ihop uteplatsen med trädgården.
Trädgårdsarkitekten
Karin Janrik är trädgårdsarkitekt och svarar på läsarnas frågor i Allt om Trädgård. Vill du komma i kontakt med Karin, mejla till: tradgardsdoktorn@aot.bonnier.se
Skicka gärna med en enkel planskiss och/eller ett fotografi.