Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltomtradgard i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Omvandla en bergig plats

TRÄDGÅRDSARKITEKTEN: Christina har med sin familj flyttat in i ett nybyggt hus som ligger insprängt vid ett berg. Runt huset är det stenigt och oländigt. Christina längtar efter att kunna gå ut utan att behöva titta var hon sätter fötterna.

Christina

Nu har vi bott här i snart ett år och det känns fortfarande som en byggarbetsplats runt huset! På baksidan är det en stor grop och lite längre bort sticker det upp delar av en sprängd bergskant. Det ser verkligen trist ut! Dessutom är det kargt och otillgängligt. Lite högre upp finns en planare yta, men det är svårt att ta sig dit. Vi behöver någonstans där barnen kan leka.  

Trädgårdsarkitekten:

Jag förstår att du längtar efter en lite mer lättillgänglig trädgårdsyta. Det är lite för stora gropar på tomten för att det skulle fungera att fylla ut med jord. Det bästa skulle vara ett trädäck närmast huset i nivå med terrassdörren. Låt däcket gå fram till den sprängda bergskanten och bygg breda trappsteg upp till nivån ovanför. De får dölja det trasiga berget och samtidigt knyta samman de två nivåerna. Två, högst tre steg blir det enda som behövs. 

Christina

Bra, för jag skulle vilja ha bort det där trasiga berget, eftersom det också är det vi ser när vi tittar ut. Det blir ingen trädgårdskänsla. 

Trädgårdsarkitekten:

Där trappsteg inte passar går det att dölja stenen med klätterväxter.  Murgröna, vildvin, kaprifol och klätterhortensia är bra ­alternativ. Torvblock eller sten kan användas för att hålla kvar den jord som behövs. 

Christina

Ja, det låter fint. Jag önskar mig verkligen mer grönska!

Trädgårdsarkitekten:

Tänk också på att använda trappstegen. De blir både en utmärkt sittyta och är bra att ha fina arrangemang på. Låt låga krukor med växter bädda in ytterkanterna så att övergången mellan trä och sten blir mjuk. Lyktor kan också bli fint och skapa stämning här. 

Två trappsteg binder ihop övergången från trädäck till lekyta på berget.

Christina

Låter snyggt! Frågan är ändå var barnen ska leka?

Trädgårdsarkitekten:

Ovanför trappstegen kan ni fylla i svackorna med jord och så i gräs. Att det finns stenblock och mjuka hällar gör ingenting, för när de borstats rena blir de roliga att klättra på. 

Christina

Det låter ju riktigt roligt! Barnen kommer att älska att vara där!

Trädgårdsarkitekten

Karin Janrik är trädgårdsarkitekt och svarar på läsarnas frågor i Allt om Trädgård. Vill du komma i kontakt med Karin, mejla till: tradgardsdoktorn@aot.bonnier.se

Skicka gärna med en enkel planskiss och/eller ett fotografi.